Kultúra

2014.07.16. 12:40

Tolnay Klári csókja

Vannak történetek, amik kitörölhetetlenül megmaradnak bennünk, legyenek azok jók, vagy rossz emlékek, őrizzenek boldog, vagy keserű pillanatokat, de egy biztos, egy életen át elkísérnek és akármilyen régiek is, úgy emlékszünk rájuk, mintha tegnap lett volna.

Heffler Péter

Varga László olvasónk több mint hatvan éve őrzi egy meleg nyári nap emlékét, amit most egy tévéműsor felidézett benne. Az egyik reggeli műsorban hallotta, hogy ifjúkori ideálja, a kétszeres Kossuth-díjas színésznő, Tolnay Klári a napokban ünnepelné századik születésnapját, mire megrohanták az emlékek. Felhívta szerkesztőségünket és elmesélte, amit 1948 nyarán volt szerencséje megélni. Az idő tájt színésznek készült és a színinövendékek kollégiumában múlatta az időt, amikor Jenei Imre toppant az épületbe, a környéken forgatott Egy asszony elindul című filmjéhez keresve statisztákat. László örömmel jelentkezett, hiszen tudta, hogy így még talán Tolnay Klárit is megláthatja közelről.

Tolnay Klári egyszerűen gyönyörű volt. Aki látta, beleszeretett (Fotó: archív)

A történet szerint orosz katonák pillantanak meg egy asszonyt, aki szekerével egy budaörsi dombra próbál felhajtani, de a ló nem áll kötélnek, mire a katonák parancsnoka kiadja, hogy segítsenek a hölgynek. A katonák között volt László is, aki a forgatás szünetében többedmagával egy fa árnyékán osztozva ismerkedett meg a művésznővel. Tolnay Klári azon kérdésére, miszerint tud-e valamelyikük énekelni lévén, hogy társai egytől-egyig dráma tagozatosak voltak, és csak ő volt opera-dráma szakos, magától értetődő módon kezdett rá a színésznő lábai előtt térdelve a Ma önről álmodtam megint című dalra. A művésznő elismerése jeléül, két kezét László arcára tette, majd arcon illetve szájon csókolta. A történtek után még társai ugratása közepette sem tért teljesen magához és elmondása szerint, legszívesebben nem is mosott volna többet arcot.

Lászlóból végül nem lett színész sőt, több szerephez nem is jutott a filmiparban, helyette remek tanárként dolgozta le szorgalmasan életét. Az eset lassan hetven éve történt, de a mai napig tisztán emlékszik arra a délutánra, amikor még fiatalon csókot kapott Tolnay Kláritól. Talán amikor meséli, újra annak is érzi magát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!