Kultúra

2014.06.15. 07:00

Énekszó a színpadon

Tapolca-Diszel - Hat együttes lépett fel a városrész művelődési házában rendezett pünkösdi dalostalálkozón szombaton délután.

Szijártó János

A Balatonfüredről, Tihanyból, Monostorapátiból, Halásziból és Ösküről érkezett dalos csoportokat Bakos György önkormányzati képviselő köszöntötte, köztük külön a fennállása tíz éves évfordulóját ünneplő házigazda Csobánc Népdalkört. Beszédében kiemelte a fontos örökségünk, a népdal jelentőségét, amelynek megmaradásáért, nemzedékről nemzedékre történő átadásáért az éneklő együttesek, köztük természetesen a diszeli fellépők is, nagyon sokat tettek és tesznek. A Kocs Ida vezette Csobánc Népdalkör eddigi működésének főbb fordulópontjait Bognár Ferenc, a művelődési központ igazgatója ismertette. A 2003-ban alakult együttes rendszeres résztvevője a tapolcai és környékbeli rendezvényeknek, falunapoknak, borfesztiváloknak.

A Tapolca-diszeli Csobánc Népdalkör az idén ünnepli megalakulásának tizedik évfordulóját. A szombati pünkösdi dalos találkozó így ebből a szempontból is szép ünnep volt (Fotó: Szijártó János)


Évente mintegy harminc alkalommal lépnek fel. Repertoárjukat a magyar népdalkincs széles skálája alkotja. Évente házigazdái a közel tíz éves hagyományokkal rendelkező pünkösdi dalostalálkozónak is. Ezen az eseményen jellemzően fellépnek a Kórusok és Népzenei Együttesek Országos Szövetségének (KÓTA) kitüntetettjei, valamint a Vass Lajos Népzenei Szövetség által elismert népdalkörök. A Csobánc Népdalkör már alakulása évében ezüstminősítést szerzett a Tatabányán rendezett országos Vass Lajos népzenei versenyen. Ezt az eredményt a következő években megismételték, majd öt alkalommal arany minősítést szereztek 2006 és 2012 között. Számos szép elismerést vehettek még át, amelyet a tapolcai önkormányzat 2011-ben, a magas színvonalú művészeti és kulturális tevékenység okán Tapolcai Közművelődésért kitüntető cím adományozásával honorált.

A mostani találkozó a népdal és a népdalkör ünnepe is volt egyszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!