Kultúra

2014.03.05. 19:40

A kőszívű ember fiai képregényre adaptálva

Veszprém - A kőszívű ember fiai című Jókai-mű képregényadaptációjából nyílt kiállítás szerdán a Pannon Egyetem aulájában.

Marton Attila

A regény alapján az ötvenes évek végén Korcsmáros Pál aki számos Rejtő-regény illusztrációját is megalkotta készített képregényt, a jeleneteket kiegészítő szövegeket pedig Cs. Horváth Tibor írta. A kiállításon közel hatvan A3-as méretű rajzon elevenedik meg a regény. A megnyitón Sashalmi István helytörténeti kutató elmondta, a regényből megismerhető a reformkor és az 1848-49-es szabadságharc. Hozzátette, a műben számos valóságos eseményből merített a szerző, Baradlay Richárd figuráját például nagyrészt egy veszprémi huszárról, Kun Béláról mintázta Jókai, amit Gajdács Pál A móri huszárkapitány és az elfelejtett hősök című elbeszélő költeményből tudhatunk. A megnyitón felidézték a huszár és a regényszereplő móri hőstettét, amikor egymaga egy ezreddel vette fel a harcot 1848 decemberében.

A rendezvényen részt vett Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész is, aki a Jókai-regényből készült Várkonyi Zoltán filmben Baradlay Richárdot alakította.

A képregények közelebb hozták a műveket a lehetséges olvasókhoz  (Fotó: Penovác Károly)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!