Kultúra

2014.02.18. 18:20

Erdélyből hoztam

Balatonalmádi - Ha kimegyek a hegyre körülnézni, mindig megérint, megsimogat valami, amit másnap meg kell festeni. Jó érzés kint dolgozni, benne lenni a tájban.

Kovács Erika

Ezt Péterfy Gizelláról mondta Kéri Veronika a festő - és szobrászművész kiállítása megnyitóján az elmúlt hétvégén a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban Bati János, az intézmény igazgatójának köszöntője után. Elhangzott még: a művész jelenleg Balatonkenesén él, de évente három-négy hónapot kinn tud tölteni Erdélyben is.

Parajd mellett hét kilométerre van háza, műterme, ahol ugyancsak alkot. Már közel hetven alkalommal mutatta be műveit, hazai és külföldi helyszíneken. Péterfy Gizella életrajzáról elhangzott még: a főiskola elvégzése után próbált bibliai képeket elmondani saját lehetőségével. Sokat festett és szerepelt velük kiállításokon. 1986-tól 2010-ig készített munkái nagy része köztulajdonban van, ami büszkeséggel tölt el - mondta a művészről Kéri Veronika.

 

Hozzátette: pár éve úgy érzem, hogy a festés, a művészet nem kell már senkinek. Festettem már én is eleget, gondoltam, és állatok tartásával és kertészkedéssel kezdtem inkább foglalkozni, amíg nagybátyám, Kusztos Endre szigorú feddésben nem részesített. Szerinte ezt nem tehetem, mert isten azért adott tehetséget, lehetőséget számomra, hogy ezt nap mint nap műveljem .

Péterfy Gizella méltatása után Kéri Gábor és Kéri Samu gyönyörű gitárjátékkal emelte a megnyitó különleges, meghitt hangulatát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!