Kultúra

2014.01.20. 14:20

Táj és ember vonzásában

Balatonkenese, Székesfehérvár - Február 9-éig tekinthető meg Péterfy Gizella balatonkenesei festő- és szobrászművész Székesfehérváron, a Szabadművelődési Házban nyílt kiállítása.

Bartuc Gabriella

Bár 1990 óta Balatonkenesén él és dolgozik Péterfy Gizella, de festészetének egyik alapmotívuma ma is szülőföldje, az erdélyi táj. A nyarakat ha csak teheti a Bucsinban tölti, sok szép tájképe emlékeztet erre a szenvedélyes kötődésre. A székesfehérvári kiállításon erdélyi, bucsini tájképeket, portrékat állít ki, valamint terrakotta szobrokat a számára kedves emberekről, hozzátartozókról, barátokról Utóbbiakat agyagból készíti és kiégeti, kifesti. Láthatóan szereti és élvezi ezt az anyagot.



Péterfy Gizella a székesfehérvári kiállításának megnyitóján (Fotó: a szerző)

Egyik méltatója Wehner Tibor írta róla, művészetének központi problematikája a hiteles emberkép felmutatása: alkotásainak vissza-visszatérő motívuma, tárgya az emberalak, az emberarc, s művei szellemiségének kulcsa az emberi lét alapkérdéseinek kutatása . Ebben a képmutató, érzéketlen korban, amelyben élnünk adatott Péterfy Gizella munkáiban csillapíthatatlanul ott munkál a tisztaságra, a meghittségre, a szeretetre és a szépségre törő művészi vágy . Ő maga is hasonlóan fogalmazott egyik önvallomásában már pályája kezdetén. Hitvallása azóta sem változott.

Péterfy Gizella februárban tartja székfoglalóját a Magyar Művészeti Akadémián.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!