Kultúra

2014.01.22. 18:29

Kortalan játékok

Veszprém – Jelentős érdeklődés mellett Játékvilágok címmel megnyitott a Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítása szerdán.

Marton Attila

A tárlat a huszadik század paraszti, polgári, szocializmuskori, valamint a kortárs játékok közül csaknem háromszázat mutat be tíz téma mentén, sőt, rendhagyó módon egy kisebb homokozó is a kiállítás részét képezi. A játékok mellett kifüggesztett archív fotókon, valamint képernyőkön vetítetve számos tárgy használat közben is megjelenik.

Limbacher Gábor, a múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte, hagyománnyá vált, hogy egy-egy jeles alkalomhoz kapcsolódva nyílik kiállításuk, a Játékvilágok a farsangi játékok időszakához kapcsolódik. Hozzátette, a kiállítás a másfél évvel ezelőtt Születés – A gyermekáldás kultúrája címmel megnyílt kiállítás folytatásának is tekinthető. A játékkal olyan mintákat és stratégiákat lehet elsajátítani, amelyek a felnőttkorban is segítik az embert, jegyezte meg az igazgató.

L. Simon László kormánybiztos, az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke megnyitójában hangsúlyozta, a technika fejlődése ellenére sem szakadunk el a tárgykultúrától, s attól, hogy játékokat a kezünkbe vegyünk. A Homo Faber, az eszközkészítő ember közel van a Homo Ludens-hez, vagyis a játszó emberhez, mindkét tevékenységben az alkotásvágy a fontos, ami a kreativitást ösztönzi, fogalmazott a kormánybiztos, majd hozzátette, a játék a személyiségformálásnak is fontos eszköze.

A megnyitón közreműködtek a Csermák Antal Zeneiskola növendékei hegedűn, és Hriczu Ádám gitáron.

Az augusztus közepéig nyitva tartó tárlat anyagát a múzeum saját tárgyai mellett a tavaly novemberben a megyében élőkhöz intézett felhívásra érkezett játékok adják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!