Kultúra

2013.06.07. 13:38

Ezüstfokozat és különdíj

A bazilika Szent Mihály kórusa ezüst minősítést, Zsilinszky Cecília karnagy a zsűri különdíját érdemelte ki a Mária Rádió I. Kórusversenyén.

Szabó Zsuzsanna

A május végén zajló budapesti eseményen hatvankét kórus lépett fel az ország minden részéből, valamint a Felvidékről. A jelentkezők három kategóriában mutatkoztak be: gregorián ének, népének, és kórusmű, ezen belül két külön kategóriában szabadon választott vagy kötelező művet kellett előadni.

A veszprémi bazilika Szent Mihály kórusa utóbbiban ért el ezüst minősítést, a kiváló karnagyi munka elismeréséért Zsilinszky Cecília pedig a zsűri különdíjában részesült. A karnagy érdeklődésünkre elmondta, a 62 kórusból csak néhányan kaptak külön kitüntetést, többen egy egy mű bemutatásáért.

Az ezüstminősítést kiérdemelt kórus, középen (mellényben) a különdíjas Zsilinszky Cecília karnaggyal

- A mi produkciónkban nagyon tetszett a zsűrinek a program választása, a művek sokszínűsége, és érzékeny megszólaltatása. A különdíj pedig bár nekem szól, mégis a kórust illeti. Nélkülük nem tudtam volna azokat az érzéseket kifejezni, átadni, amik ezeknek a műveknek a kottafejei alatt rejtőztek. Sikerült felszínre hozni a rejtett mondanivalót.

A Bazilika Szent Mihály Kórusa 2009 januárjában alakult. Négy éve rendszeresen végez liturgikus szolgálatot egyházi ünnepeken a Bazilikában. Az utóbbi években pedig koncerteken is többször fellép. A versenyen Veszprém megyéből még az ajkai Padragi Bányász férfikórus érdemelt ki népének kategóriában arany oklevelet és II. díjat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!