Kultúra

2013.04.11. 18:14

Vigyorgó Búbánat, az újjáélesztett mese

Szombat este hét órakor újabb premiert láthat a közönség. Sütő András Vigyorgó búbánat című mesejátékát mutatja be a Pannon Várszínház.

Szabó Zsuzsanna

- A színház egyik fő feladata, hogy szóljon saját korához. A választás azért esett erre a darabra, mert  örökké időszerű történet, erős mondanivalóval - közölte a sajtótájékoztatón Vándorfi László, aki éppen húsz évvel ezelőtt állította színpadra először a darabot Veszprémben.

Az élőzenével kísért színpadi játék zeneszerzője Rossa László örül a darab megújulásnak, mert mint mondta, az része annak az 1970-es években kezdődő folyamatnak, aminek célja az volt, hogy a néphagyományt bevezesse a színház világába. A mesejáték, avagy a "zenés-táncos fergeteg" negatív főhőse Koscsisák András. A Halált játszó színész a mű egyszerűségében is fergeteges dialógusait méltatta, hozzátéve, nagyon élvezetes próbafolyamaton vannak túl.

- A mese világa és a népzene is közel áll hozzám, ezért nagyon szeretem ezt a darabot - vallotta Telegdi Kamilla, aki a szerelmes és hűséges lányt, Kancsócskát alakítja.

- A nehézséget épp az egyszerűsége okozta számomra - magyarázta Keresztesi László, aki a Miskolci Nemzeti Színháztól került ősszel a társulathoz. Hozzátette, eddig nem játszott hasonló műfajban, sem élő zenével, ami izgalmas kihívást jelentett számára.

A mesejáték autentikus erdélyi dallamokkal, leleményes székely szófordulatokkal és a népmesékből ismert figurákkal ígér felhőtlen szórakozást.

 

Sütő András Kalandozások Ihajcsuhajdiában című színpadra írt mesejátéka 1986-ban jelent meg. A darabot Vándorfi László 1993-ban Vigyorgó búbánat címmel színpadra állította a Petőfi Színházban. A bemutató hatására az író átdolgozta művét, melynek a Vigyorgó búbánat címet adta.

Vándorfi Lászlónak írt dedikációjában Sütő András a darab nagysikerű rendezőjének és keresztapjának nevezi a rendezőt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!