Kultúra

2013.02.28. 18:56

Porcelánok randevúja

A világ második legidősebb porcelánmanufaktúrája, az 1718-ban alapított bécsi Augarten mutatkozik be a Herendi Porcelánművészeti Múzeumban.

Tremmer Tamás

A kiállításuk csütörtökön nyílt meg. Közösek a kulturális és ipartörténeti gyökerek, de eltérőek az alapítási körülmények. Ugyancsak közös a fehér aranyhoz, a porcelánhoz való ragaszkodás, a manufakturális gyártási mód. Úgy is mondhatom tehát, hogy az egymással párhuzamosan futó életutak itt keresztezik egymást, amikor a herendi és a bécsi porcelán randevút ad egymásnak.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra igazgatója ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a Herendi Porcelánművészeti Múzeum idei első időszaki kiállításának megnyitójára érkezőket. A Herendi Porcelánmanufaktúra kulturális missziójának jegyében, feladatának tekinti a magyarországi és európai értékek megőrzését, ápolását, bemutatását, és jövő nemzedékek számára történő átörökítését.

E missziónak a jegyében igyekszik összefogni a világ porcelánmanufaktúráit is, rendszeresen bemutatja külföldi porcelánmanufaktúrák iparművészeti fejlődését. Ennek jegyében tavaly a szentpétervári Imperiál Porcelángyár mutatkozott be a herendi múzeumban, csütörtöktől pedig a világ második legidősebb porcelánmanufaktúrája, az 1718-ban alapított bécsi Augarten mutatkozik be a Herenden. Éppen ezért Herend nem csupán egy gazdasági társaság, hanem gazdasági, szociális és kulturális közösség is egyben, szögezte le a vezérigazgató.

Dr. Fritz Panzer, az Augarteni Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója kihangsúlyozta, akárcsak Herenden, Bécsben is mindent a gyárkapun belül, kézzel végeznek. Ennek eredményeként minden darab egy-egy műalkotás. Reményét fejezte ki, hogy jövőre Bécsben viszontláthatják a Herendi Porcelánmanufaktúrát.

Herend és Augarten egyaránt bemutatja a világnak, mit jelent a minőség, a manufakturális gyártási mód, amiért tisztelni kell az anyaggal, és azt a munkát, amivel a terméket előállították. Dr. Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete számára a most megnyílt kiállítás az jelenti, hogy a XXI. században is lehet világszínvonalú, ugyanakkor maradandó terméket előállítani. A két porcelánmanufaktúra által ápolt hagyomány maradandó, egyediséget, valamint sajátos művészetet képviselnek, mondta Szalay-Bobrovinczky Vince, Magyarország ausztriai nagykövete. A szorgos kezek munkáját bizalmas összhang jellemzi.

 

 

 

 

 

A kiállítás átfogó képet Augarten teljes történetéről, az 1718-as alapítástól kezdve kronológiai sorrendben mutatja be a legfontosabb termékeket, motívumokat, mestereket. A látogatók megtekinthetik a különböző porcelán mesterműveket a XVIII. századtól egészen a kortárs művészetekig. A kiállításon több mint 200 porcelántárggyal, köztük az Augarten büszkeségének számító Dubsky padlóvázával, az 1925-ben tervezett Vanity figurával és egy keleties motívumokkal díszített Art Déco szervizkészlettel is találkozhatnak az érdeklődők. A figurák és szobrok mindig része volt a bécsi porcelán kínálatának, ezekből mintegy 300-féle van forgalomban. A kiállítás február 28-tól április 14-ig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!