Kultúra

2013.01.08. 16:36

Kitüntetés Szoboszlay Sándornak

Veszprém - A Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapott Szoboszlay Sándor Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház Örökös tagja.

Balla Emőke

Az elismerést a nemzeti ünnepen fia vette át a Parlamentben. Szoboszlay Sándor nyolcvanhét éves. Lénye, legendás, karizmatikus egyénisége összefonódott a színház történelmével, melynek évtizedeken át vezető és meghatározó színésze volt. Ő játszotta Baradlay Richárdot A kőszívű ember fiai című előadásban 1961. október 13-án, ezzel - akkor még vendégművészként - alapítója lett a Veszprémi Petőfi Színház első, önálló társulatának.



Békéscsabára ment, majd Gyulán, a Várszínház létrehozásában volt meghatározó szerepe, 1974-től visszatért Veszprémbe, 1991-es nyugdíjba vonulásáig a színház tagja maradt, ahol eljátszhatta a magyar és a világirodalom legjelesebb szerepeit. Veszprémi színészként lett országos hírű, számos filmben szerepelt, nyújtott felejthetetlen alakítást. Legutóbb részt vett a színház évadzáró társulati ülésén, ahol köszöntötte a jubiláló társulatot.

A Magyar Érdemrend Középkeresztje díj odaítélése kapcsán nemcsak a színháznak mondott köszönetet, de mindenkinek, aki gondolt rá, ajánlotta őt, érdemesnek találta a kitüntetésre. Köszöni a neki személyesen, telefonon vagy levélben gratulálóknak a megemlékezést. Most egy otthonban van, ahol jól érzi magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!