Kultúra

2012.10.16. 05:59

A Bakony festője

Várpalota - A Bakony szerelmesének titulált Öveges Ernő idén már másodszor mutatkozik be alkotásaival a Thuri-várban. A várpalotai festőművész kiállítása a napokban nyílt meg a Márvány-teremben.

Szabó Péter Dániel

A tájjal való teljes azonosulást, a Bakony-erdő tiszteletteljes és őszinte szeretetét sugározzák Öveges Ernő festményei, hangsúlyozta a napokban tartott megnyitóünnepségen Pócsik József, a Bartos Sándor Általános Iskola igazgatója a vár Márvány-termében összegyűlt szép számú közönség előtt. Elmondta, Öveges évtizedek óta itt élő emberként nyitott és értő szemmel figyeli a tájat, látja meg rejtett szépségeit, s megfestve azokat szívesen mutatja meg nekünk is.



- Így tárulnak elénk a Bakony rengetegének gyakran csak egyszeri és megismételhetetlen csodái vagy a Balaton-felvidék emblematikus részletei. Ráirányítja figyelmünket közvetlen környezetünk, emberi életterünk még jobb megismerésére, felszólít minket természeti örökségünk kincseinek védelmére, kötelező megóvására. Realista stílusú, impresszionista színvilágú alkotásait nézve szinte magunk is a táj részeivé válunk, mintha ott állnánk a Balaton partján, néznénk a ringó csónakokat, kitekintenénk Öskünél a vonatablakból, vagy ballagnánk a gyalogúton, megállnánk a fák árnyában hűsölni - méltatta az alkotót Pócsik József, majd hozzátette, Öveges Ernő nemcsak festőművész, de a Bakony szerelmese, hűséges bemutatója és védelmező barátja is egyben.

A kiállítás megnyitóján - ahol Troják Laura, a Vásárhelyi iskola diákjai is zenélt a megjelenteknek - elhangzott, Öveges Ernő 1941-ben született Várpalotán, azaz tavaly ünnepelte 70. születésnapját. A hét évtizedből nyolc év tanulmányi távollét kivételével itt élte, éli életét töretlen alkotókedvvel, jegyezte meg Pócsik József. Mesterének Nagy Gyulát tekinti, aki 1962-ben fogadta tanítványának, s formálta festői adottságait éppúgy, mint emberi tulajdonságait és lelki alkatát is.

 

 

 

Öveges Ernő első kiállítását is mestere, Nagy Gyula rendezte 1962-ben Várpalotán, az akkori ifjúsági házban. Ezt követően azonban közel négy évtizedig tartó alkotói szünet következett. Csak 2006-ban jelentkezett újra a művész egy palotai csoportos tárlaton négy képével, melyek komoly elismerést hoztak számára. Ez is ösztönözte az újrakezdésre, a folytatásra. Hat éve óriási alkotókedvvel, hatalmas munkabírással dolgozik, húsznál is több kiállításon mutatta be festményeit. Önálló tárlata volt többek között Pécsett, Budapesten, Balatonalmádiban, Komáromban, Ajkán, Pétfürdőn és Várpalotán is.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!