Kultúra

2012.02.06. 09:24

Izgalmas szópárbajok - Középiskolások gyakorolhatták érvelési képességeiket

Veszprém - Pénteken tartották a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és az Észak-dunántúli Ifjak Egyesület középiskolásoknak szervezett programját, a Szólj Be(le)! vitanapot a Dubniczay-palotában.

Szausev Xénia

Húsz középiskolás diák gyakorolhatta érvelési képességét a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és az ÉDI Egyesület által közösen szervezett vitanapon. Állampolgári kötelesség részt venni a közügyekben? - ez volt a téma az országos programsorozat veszprémi állomásán, amelynek kapcsán izgalmas szópárbajokra került sor az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, a Lovassy László Gimnázium, a Vetési Albert Gimnázium, valamint a Jendrassik Venesz Szakközépiskola és Szakiskola diákjai között.

A vitanap programjába szakértők is bekapcsolódtak: Maurer-Tóth Barbara, Veszprém ifjúsági és civil referense, Öcsi József, a Mobilitás regionális irodájának vezetője, Varga Endre, a veszprémi Civil Ház vezetője, valamint Várnai László, a JendrassikVenesz Szakközépiskola és Szakiskola tanára.

A tanulók és meghívott vendégek kerekasztal vitájában is részt vettek: a közügy fogalmáról, a közösség és a politika kapcsolatáról, a diákok és fiatalok lehetőségeiről és akaratuk érvényesítéséről szólt a délutáni rendezvény.

A hazánkban huszonöt helyszínen megvalósuló kezdeményezés célja, hogy teret biztosítson a fiatalok és a döntéshozók találkozására, eszmecseréjére, vitát indítson a különböző érdekekkel bíró felek között. A program kapcsolódik az Európai Bizottság által kezdeményezett strukturált párbeszéd folyamathoz, amelynek lényege a fiatalok és az unió döntéshozóinak párbeszéde annak érdekében, hogy az uniós döntésekben érvényesülhessenek a tagállamok fiataljainak szempontjai és javaslatai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!