Kultúra

2011.12.16. 06:32

Felbecsülhetetlen kincsek - Mesék könyve olvasóink történeteiből

Veszprém - Nem kis tudomány a mesélés, szinte felbecsülhetetlen kincs birtokosa a jó mesélő. A mese hat a mesélőre és a hallgatóra is, olyan kölcsönhatás, amiben minden résztvevő töltődik.

Németh F. Bernadett

Mesélő pedig bárkiből lehet, akinek fantáziája van, nyitott szemmel jár a világban és szerető figyelemmel fordul családtagjaihoz. Olvasóink között számos ilyen van, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy egész meséskötetnyi történetet küldtek be szerkesztőségünkbe. Poppo lovag, a legendás Róka család, a Szúnyogbirodalom és sok más érdekes figura kitalálóival beszélgettünk, akiknek meséi bekerültek a közelmúltban megjelent Mesék könyvébe.

Szollár Gáspár tapolcai nagypapa hosszú évek óta mesél az unokáinak, akik közül Levente maga is kiveszi a részét a történet szövéséből. A ma tízéves kisfiúnak annyira megtetszett, hogy a nagypapa az ő ötlete, kérése alapján gondolja ki a meséket, hogy unokatestvéreinek is elújságolta a nagy lehetőséget: megmondod, miről szeretnél mesét hallani, a nagypapi pedig kicicomázza. Így született meg és bonyolódik a Róka család története, melynek tagjai a Szollár család keresztneveit viselik. S mint minden jó mesének, a Tapolcán születetteknek is, mindig van tanulsága. Gáspár számát sem tudja a sok mesének, s családtagjai már régóta biztatták, szedje össze, küldje be történeteit egy kiadóhoz. Végül a PLT mesekönyvéhez több történetet is elküldött.



A pápai Szabadi Melinda "hivatásos" mesélőnek számít, hiszen óvónő, s munkája során rengeteg saját mesével szórakoztatta, nevelte a rá bízott gyerekeket. Most a másfél éves Gréti kedvéért ragadott tollat, s mivel érdekelte lakóhelye története, a mese is erről szól. Ez az első meséje, de most úgy érzi, máskor is megpróbálkozik vele.

Szintén nem ismeretlen a történetkitalálás Novák Viktória számára, mert néhány éve egy internetes irodalmi oldal alkotótársa. Hogy honnan jönnek a történetek? Megszületnek, világra akarnak jönni, válaszolja a fiatal lány, aki 13 évesen vetette papírra első alkotását. Ezen még erősen érezni lehetett a friss könyvélmény, a Jane Eyre hatását - nevet. Azóta megtalálta a saját hangját, s főként ifjúsági regényeket, novellákat ír. Azt is el tudja képzelni, hogy hivatásának választja az irodalmat.

Csatlós Melinda bakonyjákói egyetemista viszont reális: az irodalmár nem biztos, hogy el tudja tartani magát, ezért számítástechnikát tanul. Régi mesélő ő is, három testvérének kiskoruktól mondja a szebbnél szebb regéket. Melindát a néprajzi stílus fogta meg, azért is, mert ilyen jellegű kutatást végzett lakóhelyén.
És profi N. Péntek Zsófia is, aki három kötetét már kiadta. Amikor Tárnok Csukás István születésének évfordulóján mesemondó versenyt hirdetett, elindult és elhozta az első helyet a Somlóról szóló történetével. Zsófia szenvedélyét jól ismerik Ajkán, sok helyre hívják mesélni, s az önkormányzat azt is tervbe vette, hogy támogatja egy újabb könyvének kiadását. A mesék megtanítanak valamire, mondja, miközben arról váltunk szót, hogy a mesélés nem könnyű feladat. De aki sokat gyakorolja, s gördülékenyen tud tanulságos, szép történetet előadni, nagy örömet szerez a hallgatóinak.

 

Olvasóink félszáz csodálatos története

Mesék könyve: ez a címe a Pannon Lapok Társasága gondozásában megjelent kötetnek, amely olvasóink írásait tartalmazza. A mesekönyv kiváló ajándék karácsonyra. Megvásárolni ügyfélszolgálati irodáinkban lehet és a kézbesítőknél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!