Kultúra

2011.11.03. 06:14

Németországban tanulhattak a diákok

Ajka - A Bercsényi Miklós Szakközépiskola tizenkét diákja három héten át Németországban tanulta a szakmát és a nyelvet.

Tóth B. Zsuzsa

A drezdai szakképző központtal évek óta jó kapcsolatban van az intézmény, 1999-ben testvéri megállapodást is kötöttek. Éveken át jöttek-mentek a két intézmény diákjai, aztán pár éves szünet után most újra megelevenedett a kapcsolat.

A szakképzésben tanulók mobilitását támogató Leonardo projektre sikerrel pályázott az iskola. Így 37 ezer eurót kaptak, hogy két éven át kétszer tizenkét, hátrányos helyzetű családban nevelkedő, de jó tanuló diák utazhasson Németországba szakmai tanári és német nyelvtanári kísérettel.

A fiatalok egy része a katasztrófa sújtotta településeken él, és közülük csupán ketten voltak eddig külföldön. Festőnek, kőművesnek, ácsnak, asztalosnak készülnek. Most három héten át dolgoztak a szászországi építőipari és továbbképző intézet tanműhelyeiben.

Gyakorolták például az itthon kevéssé ismert műveleteket is, mint például a gipszkartonozást, álmennyezet-készítést, továbbá térköveztek, amely itthon csak résztananyag számukra. A kőművesek önálló munkája egy garázs építése volt, az asztalosok apró dolgokat, vágódeszkát, gyertyatartót készítettek. Szabadidejükben megismerkedtek a környék nevezetességeivel, az Elba-parttal, Drezdával, de leginkább a Volkswagen-gyárban tett látogatást élvezték. Sikerrel gyakorolták az egyébként már ismert német nyelvet is.

A képzés végeztével szakmai értékelést kaptak, amely szerint remek munkát végeztek a szigorú előírások mellett. Sikerrel felvették az ottani ritmust, beilleszkedtek a munkakörnyezetbe, precízen dolgoztak. Mindezt német nyelvű bizonyítványuk is tanúsítja. A Bercsényi iskola várja a német felet, hogy viszonozhassa a vendéglátást, ez azonban az ottaniak pályázati kedvén és sikerén múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!