Kultúra

2011.10.18. 15:07

Az anyanyelv ünnepnapja

Ada - Idén is köszöntötték, elemezték, ünnepelték édes anyanyelvünket Adán, Szarvas Gábor szülőhelyén. Dr. Ortutay Katalin, a veszprémi egyetem docense nagy figyelmet keltő előadást tartott a rendezvényen.

Király János

Szarvas Gábor (1832-1895), Ada szülötte a magyar nyelvművelés korszakos alakja volt. Emlékére minden évben megrendezik a Szarvas Gábor nyelvművelő napokat a többségében magyarok lakta délvidéki kisvárosban. Az idei tudományos tanácskozás témája a Nyelvhasználati jogok és lehetőségek volt, amelynek keretében, október 15-én, a városháza tanácstermében dr. Ortutay Katalin, a veszprémi Pannon Egyetem Fordító és Tolmácsképző Intézetének docense nagy figyelmet keltő előadást tartott Nyelv és hatalom összefüggései Franciaországban címmel.


 
Az előadó rámutatott, hogy a kisebbségi nyelvhasználat terén Franciaországban a gondoltnál is rendezetlenebb és kilátástalanabb a helyzet, olyannyira, hogy ott még az Európa Tanács 1992-ben Strasbourgban elfogadott Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájátnak elfogadására sincs remény.
 A lényegre törő, érthető, és új ismereteket közlő előadást az adai tudományos tanácskozás résztvevői hosszantartó tapssal fogadták.
 A tudományos ülésszak kezdete előtt a helybeli önkormányzat és kulturális intézmények, valamint Budakalász testvérváros képviselői megkoszorúzták Szarvas Gábor városközpontban álló mellszobrát, amelyre dr. Ortutay Katalin is elhelyezte a veszprémiek tiszteletét jelképező koszorút.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!