Kultúra

2011.08.25. 04:17

Utat mutat nekünk

Sümeg - A Szent István-ünnep vigíliáján a ferences kegytemplomban celebrált szentmisén díszpolgári címet adományozott Rátosi Ferenc polgármester a város önkormányzata nevében Barsi Balázs ferences szerzetesnek, a sümegi ferences közösség házfőnökének lelki szolgálata elismeréseképpen.

Toldi Éva

Az ünnepi szentmisét Barsi Balázs atya mutatta be. Szentbeszédében többek között kiemelte: Mi, magyarok nemcsak földi országot kaptunk Szent István királyunktól, hanem az égi országba is utat mutatott nekünk. Királysága azért maradt fenn, mert nem csak az anyagi hazát építette.

Utalt államalapítónk erkölcsi szervező tevékenységére, törvényeire és egyházszervező erőfeszítéseire. Munkássága mélységes istenhitében gyökerezett. S azóta is akkor emelkedett népünk, amikor Istenbe kapaszkodva kormányozták nemzetünket. A bajok, a problémák, melyek időről időre jelentkeznek a világban, eredetüket tekintve sosem politikaiak, gazdaságiak, hanem az emberi szívekben keresendők, utalt Szent Pál efezusiakhoz írott levelére, melyben az apostol megállapítja: az ember elveszettsége abból fakad, hogy megátalkodott, megkeményedett a szíve.
 
A szertartás végén Rátosi Ferenc polgármester Barsi Balázs atyának a városban végzett lelki szolgálatai elismeréseként díszpolgári címet adományozott. A szerzetes atya munkásságát Kulcsár Ferenc alpolgármester méltatta, kiemelve irodalmi, zenei és főként tanítói tevékenységét, sümegi és országos kiterjedésű lelki gyakorlatainak szerepét a nemzet erkölcsi nevelésében, vallási missziójában.

Balázs atya megköszönte a díszpolgári címet, hangsúlyozva: egy ferences szerzetesnek úgy kell élnie, olyan alázatosan, csendben szolgálva Istent, hogy véletlenül se kapjon kitüntetést. Ezért kissé szorongva fogadta a hírt, mikor megtudta, hogy elismerésben lesz része.

- Később rájöttem, ez nem is kitüntetés, hanem annak az őszinte jelzése, hogy engem befogadtatok, s immár úgy érezhetem: otthon vagyok! - mondta.

A szertartás után a palotakertben folytatódott az ünnepség, kortörténeti emlékidézéssel, kulturális, irodalmi-zenés műsorral, majd a parkban a történelmi egyházak képviselői megáldották, megszentelték azt a háromalakos szoborcsoportot, amely középen a befogadó Krisztust ábrázolja, kétoldalt pedig István királyt és a palotaalapító Padányi Biró Márton püspököt. Az alkotás Fődi Tibor fafaragó művész műve, aki egy 168 éves kocsányos tölgyből faragta ki a szobrokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!