Kultúra

2011.07.21. 08:53

A Bánk bán körülményes méltósága

A Kultúráért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján jelentetett meg közleményt szerdán, a Bánk bán Los Angeles-i bemutatójával kapcsolatban.

Csaba Lilla

A szaktárca közölte, hogy a magyar kormány továbbra is elkötelezett a Bánk bán amerikai előadása mellett, és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc operáját a mű jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban.

"Egyetértünk a Los Angeles-i opera vezetőségének azzal a véleményével, hogy a bemutatóról szóló elképzelés bejelentése óta eltelt idő nem volt elegendő ahhoz, hogy megszülessen az a keret, amelyben művészileg és pénzügyileg is biztosított legyen az erre szánt közpénzek rendeltetésszerű felhasználása" − olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának sajtóközleményében.

A kommüniké hangsúlyozza −"Egyúttal üdvözöljük a Los Angeles-i Opera azon bejelentését, hogy továbbra is nyitottak a Bánk bán valamelyik következő évadban történő bemutatására, és a kulturális kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az összes körülmény tisztázását követően az előadás megfelelő minőségben megvalósuljon".



A közlemény kitér arra is, hogy Dr. Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter kezdeményezésére, a washingtoni magyar nagykövetség munkatársa július 15-én, pénteken felvette a kapcsolatot a Los Angeles-i operával. Christopher Koelsch, a Los Angeles-i Opera ügyvezető igazgatója hétfőn hívta vissza a nagykövetség munkatársát, aki ekkor megerősítette Christopher Koelschnek a magyar kormány egyértelmű elkötelezettségét az előadás megvalósulása mellett.

Annak ellenére, hogy a Bánk bán Los Angeles-i, novemberre tervezett előadásai nem valósulnak meg, Amerika nem marad a közeljövőben magyarok által képviselt operaelőadás nélkül. A Budapesti Fesztiválzenekar augusztus 4-én és 6-án Mozart Don Giovanniját adja elő a New York-i Lincoln Centerben, az amerikai metropolis Mostly Mozart Fesztiválján. A produkciót – amelyet másfél éve a budapesti közönség is láthatott-hallhatott már – óriási érdeklődés előzi meg. A New York Times már két héttel az előadások előtt kiemelten foglalkozott a magyar zenekar fellépésével, amelyet a fesztivál figyelemre méltó  eseményének tart.

  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!