Kultúra

2011.03.09. 16:18

Diák tárlatvezetőket keresnek

Veszprém - Történelem a mának: Anne Frank Veszprémben című kiállításához diák tárlatvezetőket keres a megyei múzeum.

Tremmer Tamás

A Holocaust Emlékközponttal közösen rendezett veszprémi kiállítás bemutatja Anne Frank élettörténetét a naplója alapján, a korabeli történelmi korba ágyazva. Anne életéből a mai fiatalok is sokat tanulhatnak, mondta Gáspár Móna, a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közönségkapcsolati és marketingosztály-vezetője.

A tárlaton az amszterdami Anne Frank-ház módszerei szerint kortárs vezetők irányítják az iskolai csoportokat interaktív tárlatvezetéssel. A kortárs vezetés módszere számos országban jól és hatékonyan működik.

A hasonló korú fiatal vezetésével a látogató iskolások közelebb kerülnek a témához, jobban elgondolkoznak a kiállítás üzenetéről, könnyebben vesznek részt az interaktív tárlatvezetésen. Ehhez diák tárlatvezetőket keresnek, aki másfél napos tréningen vehetnek részt a múzeumban. A képzést az emlékközpont munkatársai vezetik. A kortárs vezetőknek a tárlatvezetés jó alkalom arra, hogy megtanuljanak csoport előtt beszélni, önálló munkára serkenti, határozottságra, kiállásra tanítja meg őket. A képzésen hangsúlyt helyeznek arra, hogy a különböző szituációkban a jelentkezők megtanulják a jó megoldásokat megtalálni, hogyan kell egy csoportot vezetni, és milyen nehéz helyzetek fordulhatnak elő a csoportvezetésnél, a képzésen részt vevők azt is megtanulják, hogy miről szól a kiállítás: Anne Frank történetét, a II. világháború fontos eseményeit.

A legügyesebb vezetők a kiállítás megnyitóján, március 17-én 16 órától tartanak rövidített tárlatvezetést a résztvevőknek. A kiállítás március 17-től április 10-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!