Kultúra

2011.02.07. 10:14

Ingyenes a felnőttek iskolája

Pápa - A jó pap holtig tanul. Ugyan a pápai Jókai Mór Művelődési Központ életvezetési tanfolyamain nem találunk reverendába öltözötteket, de a régi közmondás szellemében az intézmény programjain részt vevők számára a tanulás, továbbképzés nem ér véget a felnőttkorban sem.

Polgár Tibor

A népszerű és nagy sikerű Tudás-Szín-Tér projekten belül immár kilencedszer startol a Jó, ha tudod! - életvezetési kiscsoportos kompetenciafejlesztő és prevenciós foglalkozássorozat. Az oktatók, Kocsis Tímea és Kazinczi Gabriella tájékoztatása alapján az eddigi tanfolyamok egyértelmű sikerrel zárultak. A résztvevők aktívnak és érdeklődőnek bizonyultak, a gyakorlati feladatok megoldásában is szívesen közreműködtek, nem mellékesen pedig rengeteg hasznosítható információhoz jutottak a képzés során. Ennyi dicsérő szó után kicsit nézzük csak meg, mit is kínál ez a tanfolyam.
 
- Az Európai Unió társfinanszírozásának köszönhetően az életvezetési tanfolyamainkon a részvétel ingyenes. Eddig már nyolc felnőttképzési program zárult sikerrel, hamarosan indul egy újabb, amit intézményekben, lakásotthonban élő tanulóknak szervezünk, majd pedig ismét tartunk egy hasonló képzést felnőtteknek. A pályázati előírásoknak megfelelően legfeljebb nyolctagú csoportokat indíthattunk, így az oktatók mindenkivel személyesen foglalkoznak. A két hét alatt lezajló tizennyolc órás képzés több alkalmat ölel fel, ezáltal nincs összesűrítve a képzés, amibe nemcsak pápaiakat, hanem a kistérség több településén élőket is bekapcsoltuk.

Gyakorlatilag lefedtük az egész kistérséget. A program végén részvételi elégedettségmérést is végeztünk, aminek során a hallgatók kérdőíveket töltöttek ki és a véle-ményüket is kifejthették. Ez alapján megállapítható, hogy a szervezéssel és a lebonyolítással is elégedettek voltak, nagyon hasznosnak érezték a foglalkozásokat - közölte Tompa Péterné Tóth Katalin, a JMK művelődésszervezője.

 


Megtudom tőle, hogy a tanfolyamokat a rendszeres szociális segélyben részesülő, tartósan munka nélküli, hátrányos helyzetű személyeknek szervezték. A foglalkozások fejlesztik az anyanyelvi kommunikációt, illetve a mindennapi élethez szükséges szociális és állampolgári kompetenciákat, továbbá gyakorlatiasságra nevelnek. Az ok- tatás folyamán felmerülő szerteágazó témák között szerepelnek munkaügyi, családtámogatási, egészségvédelmi, környezetvédelmi kérdések, valamint szóba kerülnek a családdal kapcsolatos problémák is. A gyakorlati feladatok kitérnek különféle adatlapok, formanyomtatványok kitöltésére, a segélykérelmek megfogalmazására, az önéletrajz-írás fortélyaira. Az elhangzó ismereteket hétköznapi példákon keresztül szemléltetik, amik így könnyen érthetővé válnak bárki számára.

- Az álláskeresők esetében a képzés abból a szempontból is jelentősnek számít, hogy a résztvevők ismét tagjai lehetnek egy közösségnek, és egy kis színt csempészhetünk a munkanélküliek nehéz, zárkózott világába  tette hozzá a művelődésszervező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!