Kultúra

2010.10.25. 09:33

Egy apró falu megújult könyvtára

Szentjakabfa - Éveken óta vártunk erre a pillanatra, hogy a könyvtárunk végre megfelelő helyre kerüljön, hangsúlyozta köszöntőjében Steixner László polgármester a felújított községi könyvtár avatásakor.

Győrffy Árpád

Az ünnepségre az Országos Családi Könyvtári Napok Balatonfüred térségi záró rendezvényeként került sor a múlt csütörtökön. A mintegy százfős falu lakói közül sokan eljöttek a nagyobb helyiségbe költöztetett, új polcokkal, asztalokkal otthonosabbá tett közösségi hely megnyitására.

Steixner László szerint sokáig kellett várni erre a pillanatra, pedig ötletük, tervük korábban is lett volna, a jó szándék is megvolt, hogy a könyvtár gondjaira megoldást találjanak, csak a pénz hiányzott hozzá. Ebben a helyzetben jött segítségként a mozgókönyvtári modellhez az elmúlt években kapott jelentős kiegészítő támogatás, a rendszert működtető füredi könyvtár szakmai segítsége és a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatása. Az ezen nyert 274 ezer forint másnak esetleg jelentéktelen összeg. Szentjakabfának mérete és teherbíró-képessége alapján jelentős segítség. Csak lenne több ilyen - fohászkodott Steixner László.

Sárköziné Sárovits Hajnalka, a balatonfüredi Városi Könyvtár vezetője is büszkén sorolta az elmúlt négy évben lezajlott fejlődés fontosabb elemeit. Számítógépeket, asztalokat, polcokat vásárolhattak, az új helyiségben kicserélték az ajtókat, ablakokat, s ami legalább ennyire lényeges, jelentősen bővítették a könyvtár dokumentumállományát, és a régivel együtt interneten elérhető számítógépes adatbázisba rendezték. 

Steixner László a fejlesztés teljes összegét ebben a ciklusban mintegy hárommillió forintra teszi a könnybeszerzésekkel együtt. Egy bánatuk maradt, hogy a falu ma még csak használója pinceszövetkezet tulajdonában lévő helyiségnek. De abban bíznak, hogy hamarosan meg tudnak egyezni egy olyan árról, amennyiért a falu képes lesz megvásárolni a könyvtárként, klubként egyaránt használt helyiséget.

A könyvtár heti háromszor van nyitva délutánonként, mondja Vastag Mónika könyvtáros, aki egyúttal az önkormányzati "boltot" is viszi. A jövőben valószínűleg bővíti majd a könyvtár nyitva tartását azzal, hogy a kenyér vásárlás mellett is lehet kölcsönözni. Ezzel várhatóan tovább bővül az olvasók tábora.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!