Kultúra

2010.08.26. 15:58

A képviselők segítettek a bajba jutott pedagógusokon

Veszprém - Segítünk-e a bajba jutott pedagógusokon? címmel a miniszterhez nyújtott be írásbeli kérdést két Veszprém megyei országgyűlési képviselő.

Balla Emőke

Garai György, a szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola igazgatója dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselőtől kért segítséget azért, hogy kollégáinak a szakkönyvtámogatással ne kelljen önadózóvá válniuk.

A pedagógusok évek óta támogatást kapnak pedagógiai szakkönyvvásárlásra, 2009-ben 14 ezer forintot. 2010-ben az összeg 4 ezer forintra csökkent ( a pedagógusok a május 3-i fizetéssel jogszabály szerint megkapták) és megszűnt az adómentessége; a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint aki ezt a költséget elszámolja, munkáltatói adómegállapítást nem kérhet, önadózóvá válik.

Dr. Horváth Zsolt és Talabér Márta országgyűlési képviselők dr. Réthelyi Miklóshoz, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteréhez fordultak az írásbeli kérdéssel: Valóban a személyi jövedelmadó hatálya alá tartozik-e külön jövedelemként a szakkönyvvásárlásra fordítható összeg? Valóban önadózóvá válik-e a pedagógus, ha hivatása magas színvonalú ellátása érdekében szakkönyvet vásárol? (A probléma több mint 100 ezer pedagógust érint az országban).

A miniszteri választ követően a képviselők csütörtöki sajtótájékoztatójukon örömmel számoltak be arról, hogy a pedagógusok szakkönyvvásárlására adott összeg az adóalapba nem tartozó, illetve költségnek nem számító tételek közé kerül, így a munkáltató készítheti el a következő évi adóbevallásukat is. A támogatás összege csekély, de a költségvetés helyzetének javulása talán kedvező változást hozhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!