Kultúra

2010.06.14. 16:47

Jön az utánpótlás!

Balatonfűzfő - Nem kell aggódnunk, ugyanis érkezik az utánpótlás a szakmába: Szabó Tamara 7. osztályos fűzfői diák lett az év diákújságírója általános iskolások között. A diáklány már nem kezdő a szakmában: 4. osztályos korában saját újságot adott ki a barátnőinek.

Kiss Nikolett

Fiatal, de határozott és érett hang köszönt a telefonban. Bemutatkozik, "üdvözlöm" mondja, aztán készségesen játssza az interjúalanyt.

- Ötödikes korom óta járok a Csernay Zsuzsa tanárnő vezette újságíró szakkörbe az Irinyi János Általános Iskolában. Általában az iskolai aktualitásokról írunk a suliújságba, az utóbbi időben pedig az iskola weboldalára kerülnek fel a cikkek - mesélte.

Aztán megtudom azt is: Tamara tényleg újságíró szeretne lenni, s hogy ez mennyire nem csak fellángolás, bizonyítja az is, hogy már tízévesen saját újságot szerkesztett tinilányoknak, és ebbe az irányba is szeretne majd továbbtanulni.

- Mindig is humán beállítottságú voltam, szeretek írni, fogalmazni, és mivel nagyon sokat olvasok, folyamatosan bővül a szókincsem is folytatta. Igazolják ezt a tények is, az év végi bizonyítvány ugyan még nincs Tamara kezében, de irodalomból színötös, történelemből is ötösre áll, a nyelvtan ötösön azonban még dolgoznia kell a hátralévő napokban.

A suli legügyesebbjei, ha tehetik, alkotásaikkal részt vesznek a DUE (Diákújságíró Egyesület) Országos Diákmédia Pályázatán. A pályázati anyag Tamara eddigi, a kiírásban rögzített szempontoknak megfelelően kiválogatott írásaiból állt össze.

A zsűri a következő kritériumokat fogalmazta meg: "Az elbírálás során olyan cikkeket kerestünk, amelyek stílus és tartalom szempontjából is kiemelkednek a mezőnyből. Figyelembe vettük az eredeti témaválasztást, és előnyben részesítettük a tényeken alapuló műfajokban született alkotásokat, ahol személyes utánajárásra, valódi újságírói munkára volt szükség".

A rengeteg pályamunka értékelése két hónapot vett igénybe. Az eredményhirdetésre az Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretében a Millenáris Fogadóban került sor. A szakemberek döntésük indokolásában kiemelték Tamara választékos fogalmazásmódját és gazdag szókincsét.

S bár Tamarának van egy B terve, mely szerint, ha az újságírás mégsem jönne be, akkor jogász lesz, azért mi drukkolunk, hogy teljesüljön az eredeti álma. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!