Kultúra

2010.05.27. 07:05

Mikszáth-nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Kiállításokkal, filmvetítésekkel, felolvasószínházzal, palóc gasztronómiai bemutatóval és számos egyéb programmal várja az érdeklődőket pénteken, Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulóján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

MTI

A PIM tájékoztatása szerint az évfordulóra emlékezve délelőtt koszorúzást tartanak az író sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, és ezzel párhuzamosan kezdődik a programsorozat a Károlyi Mihály utcai múzeum udvarán.
Mikszáth szülőföldje, Nógrád megye ízeit mutatja be a Palóc ízek kóstolója; népviseletbe öltözött helyiek igazi palóclevest, kétbodonyi szilvásgombócot, valamint vanyarci haluskát és derelyét készítenek, miközben az udvari színpadon hagyományőrző együttesek lépnek fel.
 A Mikszáth Könyvvásáron az író műveiből és Palócfölddel foglalkozó kötetekből válogathatnak az érdeklődők, akik fazekas-, szövő, babakészítő- és csuhéfonó-bemutatón is részt vehetnek.
A PIM épülete két tematikus kamaratárlatnak ad otthont pénteken: a Palóc Múzeum, a Nógrád Megyei Levéltár és a Nógrádi Történeti Múzeum "palóc kincseket" hoz el a fővárosba, míg Ács Irén fotói Mikszáth szülőföldjét mutatják be.
Nem hiányoznak a programból a szklabonyai születésű író regényeinek megfilmesítései sem: a PIM Mikszáth Mozija a Szent Péter esernyője, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, valamint a Beszterce ostroma című filmeket vetíti.
 Délután kezdődik a Mikszáth Maraton, amelynek során az író nevét viselő iskolák diákjai olvasnak fel Mikszáth műveiből, míg Kerekes Vica színművész tolmácsolásában a Tót atyafiak magyar és szlovák változatából (Slovenski rodáci) hallhat részleteket a közönség.
 Más szempontból hozza közel a látogatókhoz a nagy irodalmár alakját dédunokája, Mikszáth-Cseney Kálmán, aki képekkel kísért családtörténeti előadást tart. A programsorozat Görgey Gábor Mikszáth különös házasságai című színművének felolvasószínházi változatával zárul.
A Mikszáth-nap részletes programjai megtalálhatók a múzeum honlapján (http://pim.hu).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!