Kultúra

2010.04.11. 19:54

Szó, kép, muzsika

Veszprém - Az emigráció, Magyarország elhagyása volt a témája a Szó-kép-muzsika sorozat legutóbbi előadásának a Dubniczay-palotában.

Deák Dóra

A Pannon Egyetem magyar irodalomtudományi tanszékének munkatársai, Földes Györgyi és Ladányi István tartottak előadást. Földes Györgyi Kassák megkonstruált könyve: Vizualitás és nyelvi jelentés a Tisztaság könyvében címmel tartott filozofikus előadást. Elmondta, hogy a Tisztaság könyvének kiadása alatt Kassák már bécsi emigráns volt, ez a könyve hazatérésének előkészítése volt. A kötet egy folyóiratra hasonlít, mind tartalmilag, mind külsőre. A különböző blokkokat, fejezeteket bevezető oldalak választják el egymástól, a szövegeket vertikális és horizontális líneák teszik dinamikussá. Vegyes szövegek, több elméleti írás, versek, prózák és fordítások olvashatók a könyvben, valamint képzőművészeti alkotások is találhatók a végén. Földes Györgyi előadását színesítve több részletet olvasott fel a kötetből.

Ladányi István is emigrációs sorsú írókról beszélt, ő Sinkó Ervin és Lénard Sándor munkásságát, egy-egy regényét mutatta be. Sinkó Ervin Egy regény regénye című moszkvai naplója kapcsán elmondta, hogy a regény cselekményének a fonalát az Optimisták című történelmi könyvének kiadása körüli bonyodalmak adják, a kiadás próbálkozásait vezeti végig benne. Lénard Sándor Völgy a világ végén s más történetek című regényéről elmondta, a kötet egy önéletrajzi elbeszélés, amely a benszülöttek és odatelepedett emigránsok különös világát mutatja be. Kiemelte, hogy Lénard hét nyelven beszélt tökéletesen, a magyaron kívül több nyelven is írt könyveket.

A Szó-kép-muzsika című előadássorozat Fenyvesi Ottó előadásával ér véget a hónap végén, aki a hatvanas-hetvenes évek költészetét és a rock and roll kapcsolatát boncolgatja majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!