Kultúra

2010.02.18. 18:16

Közös budapesti emlékkoncert a 90. születésnapon

Két zeneiskola viseli ma országunkban a fiatalon, 1966-ban elhunyt nagyszerű zenetudós-népzenekutató, zeneszerző és zenepedagógus, Járdányi Pál nevét.

Kiss Nikolett

Az 1920-ban született zeneszerző születésnapját - aki huszonkét évesen kapta meg diplomáját zeneszerzésből a budapesti Zeneakadémián a Kodály osztályából kikerülő legutolsó zeneszerző nemzedék legfiatalabb tagjaként - a kerek évforduló alkalmából, a két intézmény együtt ünnepelte közös emlékkoncerttel január 29-én.

A budapesti zeneiskolában történt koszorúzáson, illetve az azt követő, Marczibányi Téri Művelődési Központban megrendezett koncerten 30 diák és pedagógus képviselte a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskolát, Péni Béla igazgató vezetésével.

A közel háromórás koncerten - amelyen a zeneszerző özvegye Devescovi Erzsébet, és két gyermeke, Gergely és Zsófia is részt vettek - a tapolcai ifjú muzsikusok és tanáraik nagy sikerrel szerepeltek, öregbítve városuk és iskolájuk hírnevét. Minden jelenlévőnek nagyszerű élményt jelentett, hogy a zeneszerző két gyermeke - akik a szülői példához és indíttatáshoz hűen, ma is aktív pedagógusok és koncertező művészek - maga is muzsikával mutatkozott be a hangversenyen.

Járdányi Gergely, aki a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Liszt-díjas bőgőművész tanára, számos olasz konzervatórium vendégtanára, jelentős európai koncertpódiumok ismert előadóművésze, édesapja Melódia című lírai hangvételű darabját játszotta Lantos István Liszt-díjas, Érdemes Művész zongorakíséretével.

Járdányi Zsófia, aki szintén a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára, a Bartók-Pásztori-díj tulajdonosa, a Weiner-Szász Kamaraszimfónikusok tagja, a hegedűre és zongorára komponált, az előadóktól magas szintű zenei felkészültséget igénylő Szonátát játszotta nagyszerűen, Kovács Kálmán zongoraművész közreműködésével.

A tapolcai csoport minden tagja számára maradandó élményt jelentett az intézmény nevét adó zeneszerző családjával történő találkozás, a koncert utáni kötetlen, baráti beszélgetetés a családtagokkal és a vendéglátó budapesti zeneiskola tanáraival, vezetőivel.

A családtól illetve a budapesti kollégáktól érkező gratulációk, köszönetnyilvánítások, pozitív visszajelzések fontos megerősítést jelentenek a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola vezetése és tantestülete számára, az intézmény számára, amely közel 40 éve fontos tényezője Tapolca zenei, kulturális életének.

Őri Jenő
Tapolca

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!