Kultúra

2010.02.04. 20:52

Ciprusi pillanatok - Váradi Károlynak a kezéhez nőtt a fényképezőgép

Tapolca - Váradi Károly fotóművész Ciprusi hangulatok című kiállítása nyílt a Tamási Áron Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

A Magyar Fotográfusok Világszövetsége titkárának tárlatát Császár László polgármester méltatta, majd Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal vezetője köszöntötte a vendégeket. A megnyitót a Tapolcai Musical Színpad és a Jaramine hastánccsoport előadása színesítette.

Váradi Károly külföldi felkérések mellett hazai utazási irodáknak készít felvételeket, de fényképei számos lapban megjelentek. Tárlatain jól tetten érhető, fotósként mi mozgatja leginkább a fantáziáját. Szeretné a fényképezőgép segítségével megörökíteni az idegen, a világon még nyomaiban fellelhető, de lassan eltűnőben levő kultúrák emlékét.

Gyermekkora óta szerves részét képezi életének a fotózás, de érdekelte a régi korok kultúrája, az építészet és festészet, idegen tájak megismerése. Sokat utazott, szerette volna megörökíteni és másoknak is átadni élményeit. Öt esztendőn át, 1980-tól az akkori NSZK-ban dolgozott, ezután sok minden megváltozott az életében. Új értékrendek alakultak ki benne, más felfogással kezdte szemlélni a világot, értelmezni a történéseket. Vallja, mára munkája során önálló értékítélete alkakult ki, amelyet magáénak érez.

Igaz, ez jóval magasabb szintű, mint a jelenlegi magyar felfogás és sokkal nehezebben járható - mondta.

Munkáiban törekszik mindig a maximálisat nyújtani. Úgy érzi, akit megfogott a fotózás, az élmény és a pillanat megörökítésének varázsa, annak a kezéhez nő a fényképezőgép, nem tud szabadulni a fotózás mágikusan fogva tartó öleléséből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!