Kultúra

2009.11.25. 16:17

Szakma, szülők, gyerekek - Kozmutza napokat szervezett az iskola

Veszprém - Az intézmény névadójának születésnapjához kapcsolódva az iskola tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Kozmutza ünnepi napokat.

Balla Emőke

A veszprémi intézmény 1996-ban vette fel a gyógypedagógus, pszichológus Kozmutza Flóra nevét, az ünnepi napokat azóta minden évben megtartják, megkoszorúzzák a névadó emléktábláját.

A rendezvény első napjára a szakma képviselőit várták; az ajkai, pápai, tapolcai és várpalotai társintézményekből érkeztek szakemberek, tájékoztatott Dörnyeiné Barabás Éva, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Kézségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium igazgatója. A házigazdák négy órát mutattak meg a vendégeknek: a negyedik osztályosok beszédfejlesztés, a hetedik osztályosok számolás-mérés, a szakiskolások társadalomismeret óráját, valamint egy dráma foglalkozás szakkört. A szakmai előadás professzionális tanári kommunikáció címmel hangzott el.

A tavasz óta öko-iskola címet viselő intézmény csütörtökön öko-napot szervez a diákoknak, akik a Csalán Egyesület és az Öko-kör segítségével játékos formában, foglalkozásokon megismerkedhetnek a természetvédelemmel, a szelektív hulladékgyűjtéssel, tejet köpülnek, természetes anyagokból tárgyakat készítenek.

A pénteki nap a szülőké: ők látogathatnak be az órákra, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt.

Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra (Budapest, 1905. november 21.  1995. május 14.) gyógypedagógus, pszichológus, francia-német-magyar szakos középiskolai tanár. A magyar gyógypedagógiai pszichológia művelője, megújítója, működési körének kiszélesítője, rendszerbe foglalója. Pályafutása alatt több új típusú gyógypedagógiai intézmény létesítését kezdeményezte: óvodákét, foglalkoztatókét. Véleménye szerint a gyógypedagógia művészi munka, embernevelés, mint minden jó pedagógusnak a munkája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!