Kultúra

2009.03.19. 03:29

A hangélmény nyomában

<b>Veszprém</b> - Az elektronikus zenei élet felvirágoztatását tűzte ki célul a Re. Solution csapata az Expresszó Klubmozi és Kávézóban.

Szép Orsolya

Keddenként a kortárs művészetek is szerepet kapnak majd a kávézóban. Ezen a héten a Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című műve alapján készült filmet nézhették meg az érdeklődők, majd az alkotás zenéjét keverő Dj Nagával, polgári nevén Fejér Balázzsal beszélgethettek. 

Még mielőtt valaki Révész György 1970-es adaptációjára gondolna a film címét meghallva, ki kell ábrándítanom, nem ezt láthatta a közönség az Expresszóban kedd este. Az Utazás a koponyám körül cím egy meghatározhatatlan műfajú, audiovizuális élménygombolyagnak nevezett alkotást takar. 

Dj Naga a Petőfi rádió archívumából előkutatott zenékből állított össze egy partitúrát Karinthy témájára Latinovits Zoltán hangjával. A zenei mixhez a későbbiekben videodj-k készítették el a gyorsan pergő, áttűnésekben bővelkedő képi anyagot, így igazi élménykomplexummá vált a kezdetben pusztán zenei alapokon nyugvó kompozíció.

A különböző időkben, más-más alkotók által létrehozott alkotáson sajnos azonban negatív módon tükröződik a sokféleség, hiszen a zenét, a képet és a narrációt nem sikerült egységbe foglalni, elég egyenetlen színvonalú lett a végeredmény: főleg a zene dominanciája érvényesült, a képi asszociációk olykor teljesen esetlegesek voltak, az elbeszélés egy-egy szavába kapaszkodtak. 

Maga Fejér Balázs is említette a beszélgetés során, hogy nem teljesen elégedett az élménygombolyaggal, hiszen annak összefércelt jellege miatt sok üres hely maradt az anyagban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!