Külföld

2016.11.17. 11:08

Megmozdult a föld a Kálvária-dombon

Nagy kiterjedésen megmozdult a föld szombatról vasárnapra virradóan a felújított váradi Kálvária (Gomba) dombon, tönkretéve a dombra felvezető sétány és a közművek egy részét. A múlt hónap végére ígértek földcsuszamlás elleni munkákat, de semmi nem történt.

Közvetlenül a Kálvária-domb felső részébe beépített vendéglátó-ipari egység alatt történt a földcsuszamlás, a domboldal mintegy hetvenméternyi hosszúságban csúszott meg szombatról vasárnapra virradó éjszakán, emiatt nagy részén tönkrementek az elektromos és vízvezetékek, a sétányok, a sánckasok ledőltek, vagyis gyakorlatilag használhatatlanná vált a sétány, és maga a domboldal is balesetveszélyes lehet, hiszen további földcsuszamlások történhetnek - írja a biharinaplo.ro.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Bihari Napló információi szerint nagyváradi önkormányzat már október végén lezárta a domboldalt, de azóta nem történt érdemi munka ott.

Földcsuszamlás nyomai a nagyváradi Kálvária-dombon (Gombakert), a  Partiumban 2016. november 17-én. A közelmúlt viszontagságos időjárása miatt, november 13-án reggel 70 méteres földcsuszamlás volt a domboldalon, a lezúduló sár pedig megrongálta kőfalakat, a lépcsőket, a vízesést, valamint az ösvényeket, és a víz- és elektromos hálózatot is. A korábban elhanyagolt dombot a helyi önkormányzat egy román-magyar közös uniós pályázat révén 1,9 millió euróból újította fel a közelmúltban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mircea Mălan, Nagyvárad alpolgármestere a Bihari Napló érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy egy szakvizsgálatot rendeltek el a földcsuszamlás okainak kivizsgálására. Azt nem tudta megmondani, mikorra várhatók a vizsgálat eredményei, csak annyi bizonyos, hogy a munkálatoktól teljesen független szakembert kérnek fel a jelentés elkészítésére.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az alpolgármester hozzátette, hogy eddig is voltak földmozgások, és minden bizonnyal a jövőben is lesznek, éppen ezért kell pontos választ kapni arra, hogy mi is volt a mostani földcsuszamlás oka, hogy annak megfelelő megoldást találjanak a problémára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!