Külföld

2012.05.10. 12:10

Megint elhalasztották a halálosztagos alelnök perét

Másodszor is elhalasztották a terrorizmussal vádolt Tárik el-Hasemi iraki alelnök perének megkezdését csütörtökön.

MTI

Az eredetileg május 3-ára kitűzött meghallgatás következő időpontja május 15-e – mondta el az alelnök egyik jogi képviselője, Muajjad Obejd al-Ezzi.

A politikus ügyvédjei eközben azon fáradoznak, hogy egy különleges, parlament által kinevezett bíróság tárgyalja Hasemi ügyét, de ehhez a legfelsőbb bíróság engedélyére van szükség.

Hasemi az egyik legmagasabb rangú szunnita tisztségviselő Irakban. Az alelnököt azzal vádolják, hogy síitákat gyilkoló halálosztagokat működtetett, amelyek többek között hat bíró és magas rangú tisztségviselők haláláért felelősek.

Hasemi ellen az Interpol kedden nemzetközi elfogatóparancsot adott ki.

A politikus koncepciós pernek tartja az ellene folytatott eljárást, amelynek célja szerinte a síita Núri al-Máliki miniszterelnök hatalmának megszilárdítása politikai ellenfeleinek ellehetetlenítésével.

Az alelnök decemberben menekült el Irakból, miután körözést adtak ki ellene. A politikus állítólag egészségügyi okokból jelenleg Törökországban tartózkodik. Ankara szerdán megerősítette, hogy a követelések ellenére nem adja ki őt Bagdadnak.

Hasemi a héten azt mondta: kész megjelenni a bíróság előtt, ha szavatolják biztonságát és igazságos eljárást biztosítanak neki.

Az iraki kormány munkáját megbénítja a szunniták, a kurdok és a síiták közötti hatalmi harc. Többen attól tartanak, hogy újrakezdődhet a felekezeti háború, amely 2006 és 2007 között szinte teljesen ellehetetlenítette az életet az országban.

A belpolitikai válság áprilisban új szakaszba lépett, miután az autonóm kurd régió Bagdaddal dacolva felfüggesztette az olajexportot. Néhányan egy nemzeti konferenciával, míg mások egy Máliki elleni bizalmatlansági indítvánnyal keresnének kiutat a jelenlegi helyzetből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!