Külföld

2011.06.09. 05:42

Násznépre támadtak Kelet-Afganisztánban

Násznépre nyitottak tüzet, és kilenc embert megöltek illetve ötöt megsebesítettek ismeretlen támadók a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban - közölte csütörtökön a helyi hatóságok szóvivője.

MTI

Ahmad Zia Abdulzai szerint az eset a távol eső Dur Baba körzetben történt szerda éjszaka. A támadók tüzet nyitottak a násznépre egy házban, ahol egy család lakodalmat tartott. Ezután felgyújtották a házat, és egy gépkocsit is lángba borítottak. A fegyveresek rövid ideig fogva tartottak egy embert, akiről azt feltételezték, hogy amerikai kém.
   
Abdulzai szerint a vőlegény unokatestvére körzeti vezető, s nem kizárt, hogy lázadók támadtak rá a családra, amiért hű a kormányhoz. A szóvivő elmondása szerint tálib lázadók követték el a vérengzést. Az esettel kapcsolatban vizsgálatot indítottak a hatóságok.
   
A tálibok április 30-án jelentették be, hogy megkezdik tavaszi offenzívájukat az országban állomásozó NATO-csapatok, valamint az afgán haderő ellen. Az elmúlt években jelentősen megugrott polgári áldozatok száma Afganisztánban. Az ENSZ szerint 2010-ben 2777 civil veszítette itt életét, ami 15 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest. Mindez teljes mértékben a tálib lázadók számlájára írható a világszervezet szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!