Külföld

2011.02.11. 13:56

Díjazták a világ legjobb sajtófotóit

Brüsszel - A World Press Photo zsűrije idén kilenc témakategóriában 23 ország 56 fotósát díjazta. Lakatos Péter, az MTI külsős fotóriportere első díjat nyert hírkép (Spot News) kategóriájában. Vigyázat, sokkoló képtartalom!

MTI

Lakatos Péter felvétele egy 2010. május 22-i tragédiát örökített meg. Egy ötven év körüli férfi a Szabadság híd egyik pillérének csúcsán lévő turulmadárra kapaszkodott fel, ahol éghető folyadékkal locsolta le a ruháját, majd pedig meggyújtotta, és levetette magát a magasból.

A fotópályázat egyik legfontosabb, Spot News (hírkép) kategóriájában díjazott fényképen az ugrás pillanata látható.

 

 

 

 

A fotóriporterek legrangosabb elismerését, az év képe díjat egy dél-afrikai fotós, Jodi Bieber nyerte el egy, a családja által megcsonkított afganisztáni fiatal nő, Bibi Aisa portréjával.

A 18 éves nő Uruzgan afgán tartományban élt, és visszamenekült a családjához, mert férje erőszakosan bánt vele. Egy éjjel megérkeztek a tálibok, parancsnokuk utasítására lefogták a nőt, a férj pedig levágta a fülét és megcsonkította az orrát. Bibi Aisát segélyszervezeti alkalmazottak mentették meg. A nő később Amerikába került, ott plasztikai műtétet hajtottak végre rajta, jelenleg az Egyesült Államokban él.

Jodi Bieber fotója a portré kategóriában is elnyerte az első díjat. Az alkotó korábban már nyolc díjat nyert a World Press Photo pályázatain. Ruth Eichhorn, a zsűri tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fődíjas képnek különös erőt ad a brutális erőszakot elszenvedő nő méltóságteljes pillantása.

 

 

 

 

 

 

A World Press Photo zsűrije idén kilenc témakategóriában 23 ország 56 fotósát díjazta. A pályázók száma ezúttal minden korábbit felülmúlt: 125 ország 5847 fotósa 108 059 fényképpel indult a rangos versenyben.

Az ünnepélyes díjkiosztót május 7-én tartják Amszterdamban. A nyertes fotókat április 22. és június 19. között a város Oude Kerk kiállítótermében lehet megtekinteni, utána pedig a világban több száz helyen mutatják be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!