Külföld

2009.07.05. 13:43

Juscsenko: egységes hangon kell megszólalnia Európának a földgázpiacokat illetően

Bécs - Egységes hangon kell megszólalnia Európának a földgázpiac szerkezetét illetően - jelentette ki az ukrán elnök egy osztrák napilapnak adott interjújában.

MTI

Az ukrán földgázszállítási rendszer problémája nem technikai, hanem politikai természetű. Európára is szükség van ahhoz, hogy a politikai vonatkozásoktól mentes legyen - mondta Viktor Juscsenko a Die Presse vasárnapi kiadásában közölt beszélgetésben. 

"A gáztranszport kérdése nem tisztán ukrán probléma. Nagyon fontos, hogy Európa megtanuljon egységes hangon szólni a gázszállítási piac szerkezetének kérdésében" - tette hozzá.
    
ukrán elnök abból az alkalomból adott interjút az osztrák lapnak, hogy hétfőn Kijevben fogadja Heinz Fischer osztrák elnököt. Fischer háromnapos hivatalos látogatást tesz Ukrajnában, útjára egy üzleti küldöttség is elkíséri.
    
Ukrajna kész a többoldalú párbeszédre, de felhívása "pusztába kiáltott szó" - mondta Juscsenko.
    
"Újra és újra megpróbálják Ukrajnát megbízhatatlan tranzitországként beállítani" - mondta az ukrán-orosz gázvitáról. "Sajnos 2009 januárja óta Európa is úgy tesz, mintha minden egyedül Ukrajna problémája volna" - tette hozzá.
    
Az államfő szerint a belföldi ukrán földgázpiac reformra, modernizálásra szorul; az árakat föl kell szabadítani, de a kormány fél beismerni ezt a lakosság előtt.
    
Juscsenko elnök szerint a miniszterelnök, Julija Timosenko populista módon kormányoz és halogatja a szükséges reformokat. Az ukrán gazdaságpolitika illúziókra épül - mondta -, hiszen míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése a gazdaság hat százalékos zsugorodásával számol, az ukrán kormány 0,4 százalékos növekedést tervez az idei évre.
    
Az Európai Unió Keleti Partnerség névre keresztelt és hat volt szovjet tagköztársaságra - Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Azerbajdzsán, Örményország és Grúzia - kiterjedő kezdeményezését "jó platformnak" tartja Juscsenko. Hozzátette azonban, hogy az EU híján van a stratégiai döntéseknek. Európa hatékonyabb lenne politikailag - vélte - , ha stabilitási politikáját "egész Kelet-Európára" kiterjesztené.
    
Ukrajna "jó teszt" az európai politika számára. A kérdés, hogy merre tart az ország, európai kérdés is - állította. A volt szovjet tagköztársaságokat mint elsődleges partnereket előnyben részesítő felfogással szemben a maga részéről annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "Ukrajna mindig is Európához tartozott".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!