Külföld

2009.06.25. 17:11

Irán - a tüntetések halálos áldozatai közül nyolcan a Baszidzs milícia tagjai

Teherán - Az iráni Forradalmi Gárdához köthető, önkéntesek alkotta Baszidzs félkatonai alakulat nyolc tagja is életét vesztette az elnökválasztást követő teheráni tiltakozó megmozdulásokban - adta hírül csütörtökön internetes oldalán egy angol nyelvű iráni tv-csatorna, a Press TV.

MTI

A név nélkül nyilatkozó iráni tisztségviselőkre hivatkozó híradás szerint húszan vesztették életüket a június 12-i elnökválasztás után kirobbant tüntetéseken, közülük nyolcan a Baszidzs milícia tagjai voltak. 

A jelentés szerint tűzfegyverekből leadott lövések oltották ki életüket. 

Az iráni hivatalos sajtóban eddig az az adat szerepelt, hogy 17 halálos áldozata van a tüntetéseknek. 

Közben az elnökválasztás hivatalos eredményét vitató vesztes jelölt, Mir Hoszein Muszavi azt írta honlapján közzétett állásfoglalásban: "nyomás nehezedik" rá, hogy vonja vissza a június 12-i voksolás eredményének törlésére irányuló követelését. 

Értésre adta azonban, hogy erre nem hajlandó. "A jogszerű és nyugodt tiltakozás folytatása biztosítani fogja, hogy elérjük céljainkat" - írta. 

Muszavi erőteljesen bírálta az általa igazgatott napilap, a Kalame-i Szabz bezárását, és az újság munkatársainak őrizetbe vételét. "A médiával való törvénytelen konfrontálódás megnyitja az utat a külföldi beavatkozás előtt" - figyelmeztetett. "Az ilyen és ehhez hasonló jogellenes intézkedések miatt a társadalom sajnos rá fog kényszerülni arra, hogy a külföldi sajtóból jusson hozzá információhoz" - magyarázta. 

Muszavi hívei közben jelezték: arra készülnek, hogy pénteken több ezer léggömböt bocsátanak fel azzal a felirattal, hogy "Neda, örökre megőrzünk szívünkben". Az üzenet arra a fiatal nőre utal, akit a múlt héten az elnökválasztás elleni teheráni tiltakozáson halálos lövés ért, s a haláltusájáról mobiltelefonnal készült videofelvételt milliók látták. A nő a tüntetések jelképévé vált. 

Elemzők szerint ugyanakkor az elnökválasztás utáni, elhúzódó küzdelem mostanra áttevődött az utcáról a színfalak mögé; ennek főszereplői Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt államfő, illetve Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője és Mahmúd Ahmadinezsád elnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!