Kislőd

2015.11.26. 13:40

Összefogással a fejlődésért – Kislőd, a kalandos falu

Kislőd – A Bakony lábánál helyezkedik el az ezerkétszáznyolcvanhat lelkes község, melyre már az ezernégyszázas évek végén említést tettek egy korabeli okiratban.

Szántó Renáta

Története tehát több száz évre nyúlik vissza. Mostani arculatát, mely a betérő vendégek számára igazi csoda, a helyiek képzelete és összefogása formálta, akik mindent megtesznek azért, hogy a település ne csupán szép és élhető legyen, hanem a községbe látogató hazai és külföldi látogatók szívét is elrabolja.

A lassan húsz éve tartó folyamatos fejlődés, a varázslatos természeti környezet és a helyiek vendégszeretete együttesen teszi felfedezésre méltóvá a települést, ahol minden évben kitalálnak valami újdonságot a visszatérőknek a helyiek.

A község polgármestere, Somogyi Anna már az ötödik ciklusát tölti a faluban, ahol elhivatott munkával és a település más szervezeteivel összhangban éri el a céljait. A helyiek nagyon kedvelik, hiszen az asszony mindent megtesz, hogy Kislőd egyre szebb legyen. A faluban a fejlesztések mellett a közösségi szellem kibontakozásának és a kalandok megvalósulásának is helye van.

Somogyi Anna, a település polgármestere
Fotó: Szántó Renáta

Kislőd tiszta, szép és kulturált. Szerencsésnek érzem magam, hogy ezt mondhatom, hiszen az itt élők teszik ilyenné a települést. A lakók figyelmet fordítanak a környezetük rendben tartására és a falu örökségének tiszteletben tartására. Ennek köszönhetően egyre több turista, kiránduló és külföldi vendég látogat el hozzánk, akik mindannyian azt mondják, hogy lenyűgöző, mennyi csoda látható itt a településen és a térségben. Itt töltenek néhány napot, majd elmondásuk szerint feltöltődve térnek haza – mesélte mosolyogva a polgármester.

A település temploma

A titok, amiből a település táplálkozik, a helyiek mentalitásában, a falu határában található harminchektáros kalandparkban, valamint az egymást nem hátráltató helyi összefogásban ölt testet. A falusiak rugalmas hozzáállása és közvetlensége, illetve a helyi szervezetek kooperatív együttműködése minden esetben vonzó, akár néhány napra jön valaki, akár letelepedni szeretne a környéken.

– A településre érkezők egyből kapnak egy pozitív alaptöltetet, aminek miértjén sokszor még napokig gondolkodnak. Jól érzik magukat, hiszen a faluból harmónia és nyitottság árad, melyet aztán kedvük szerint izgalmas megmérettetésekkel is fűszerezhetnek. Kislőd összeforrt a több mint ötven játékot felsorakoztató kalandparkkal, egymást erősítve és kiegészítve tudunk haladni az úton – foglalta össze Jáger Balázs, a szabadidő-komplexum ügyvezető igazgatója, aki azt is kifejtette a Napló kérdésére, hogy a faluban időszakosan nincs munkanélküliség, hiszen elsősorban helyieket, valamint a környező településekről érkezőket foglalkoztatnak a parkban.

Jáger Balázs, a kalandpark ügyvezetője és ízelítő a játékokból
Fotó: Szántó Renáta

Bakos Roland az extrém hintán

A Bakonyi faluban az újdonságok mellett, melyekkel a kalandpark évről évre meglepi a helyieket és a látogatókat, a hagyományőrzésre és a tradíciókra is hangsúlyt fektetnek a közösség tagjai. Az általános iskola német nemzetiségi intézmény, ahol a diákok a nyelv mellett sváb népszokásokkal és alkalmakkal is megismerkednek. A Christkindl vallásos játékát máig megrendezik minden karácsonykor a településen.

Christkindl viseletben a kislődi lányok

– Idén sem lesz ez másként – emelte ki Vidáné Varga Krisztina, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, aki szerint fontos, hogy a faluban élők ne feledkezzenek meg múltjukról és gyökereikről, hiszen csak így lehet kiegyensúlyozott jövőképet kialakítani és átadni a fiataloknak.

Vidáné Varga Krisztina a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke
Fotós: Szántó Renáta

A nemzetiségi önkormányzat minden lehetőséget és pályázatot megragad, hogy Kislőd kulturális és tradicionális életét színessé tegye, ami Somogyi Anna polgármester szerint is fontos, így a két szervezet partnerként dolgozik a közös fejlődésért. Az önkormányzatoknak nagy segítséget nyújt a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület is, amely a helyi énekkart és a kis közösségeket, mint amilyen az időseké, fogja össze, továbbá a programok lebonyolításában is szerepet vállal.

– Mindig találunk elfoglaltságot a faluban, most például a nyugdíjasok úgy döntöttek, hogy a temetőben összegyűjtik a lehullott leveleket és ágakat, máskor sütnek-főznek, ha rendezvényt tartunk. Az énekkar is szívesen szerepel a programokon. A vendégeket szívesen látjuk és bevonjuk a mindennapjainkba. Nálunk nincs haszontalan ember, mindenki feltalálja magát a településen, így nemcsak fejlődünk és szépülünk, hanem szórakozunk és tartalmasan elfoglaljuk magunkat a faluban – fejtette ki Adonyi Józsefné, a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület alapító elnöke, aki szerint a közösségben rejlik a falu ereje.

Adonyi Józsefné, a Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület alapító elnöke
Fotó: Szántó Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!