Kert

2017.02.06. 15:01

Kétszer virágzó levendula

Tapolca - Ha idén tavasszal telepítünk levendulát, az már ősszel megmutatja fiatal virág-ját. A növény 3-4 év alatt fejlődik ki, ekkor várható az első teljes termőmennyisége.

Tóth B. Zsuzsa

Egy évben általában kétszer virágzik: nyáron időben arassuk le a virágját, így ősszel a másodvirágzásnak is örülhetünk. Másodvirágzás után nincs tennivalónk a levendulával, hiszen a virágok learatásával ekkor még egyszer formára alakítjuk bokrainkat. Hogy bokros, dús virágzatú legyen, kétharmadára metsszük vissza az ágakat.

Egy évben akár két alkalommal is szüretelhetünk levendulát Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ha dús levendulabokrokat szeretnénk, rendszeresen metszenünk kell, az első évtől kezdve. Az új hajtások visszavágásával a növény jobban bokrosodik, a fiatal hajtások egy-egy virágkalászt teremnek. Évente legalább egyszer el kell végeznünk a metszést: az őszi fagyok előtt, vagy tavasszal, a hó és a fagyok elmúltával. Akik a tavaszi metszés hívei, még ropog talpuk alatt a hó, amikor járják a levendulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!