Hírek

2016.01.29. 09:01

Világító gránátok és malacok süvítettek az égen

Várpalota, Tés – A nyugalom megzavarására alkalmas képi elemeket és hanghatásokat tapasztalhattak a Várpalota felől a tési úton honvédségi útlezárásba ütközők csütörtökön, a kora esti óráktól majd 23 óráig.

Balogh Ákos

S bár egész nap menetrend szerint nyitották és zárták az út veszélyes lőtéri szakaszát, dörögtek az önjáró lövegek és aknavetők, mégis a sötétség hozta meg az igazi, különös háborús hangulatot. Éjszakába nyúló éleslövészeti feladatot hajtottak ugyanis végre a Holland Királyi Haderő katonái a bakonykúti lőtéri szektor úgynevezett csörlőházi lőtérrészén, az előzetes értesítéseknek megfelelően.

Tésről és Várpalotáról is bizonyosan jól látszódtak és még inkább hallatszódtak a lövések hangjai, majd erős citromsárgás-fehéres fényű világítótestek jelentek meg az égen, olykor-olykor 4–5 darab is, amelyek szinte nappali világosságot varázsolva, komótosan bukdácsoltak lefelé az égen. A különös jelenséget aknavetőkből kilőhető világító gránátok prezentálták, így segítve a holland PzH2000 típusú 155 mm-es ágyúval felszerelt páncélozott tarackok célzását, majd a távolból újabb halk durranások hallatszottak, a csillagokkal teli égbolt sűrűjében pedig erős, különleges süvítő hang jelezte a közeledő lövedékeket, végül pedig hatalmas robbanás morajával értek célba az óriási „malacok", a szakemberek ugyanis csak így hívják az ekkora kaliberű tüzérségi robbanótesteket.

A folyamat sűrűn ismételte önmagát egészen 23 óráig, amelyre többen is kíváncsiak voltak, Várpalotáról sokan autóval, baráti társasággal közelítették meg a lőtér határát, hogy megcsodálják a katonás tűzijátékot.

Bár sokak számára zavaróak voltak az elmúlt két napban hallható robbanások zajai, most már mindenki megnyugodhat, a Várpalota Challenge 2016 gyakorlat éleslövészeti része ezzel véget ért...

A Holland Királyi Haderő 2016-ban bérleti díj fejében használhatja a honvédségi lőteret, hogy mennyit fizettek, arról megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot, későbbre ígértek tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!