Hírek

2017.02.27. 13:27

Kalapáccsal fenyegette túszát a volt pék - hét és fél év fegyházra ítélték

Veszprém - Jogerősen hét és fél év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a küngösi férfit, aki egy pékséget akart kirabolni.

Mátételki András

A 38 éves, nőtlen  Z. Viktor, akinek pék a szakképezettsége, de az utóbbi időben állatgondozóként is dolgozott, elhatározta, hogy rablást követ el volt munkahelyén. A büntetlen előéletű, testvérei anyagi támogatására szoruló vádlott tavaly előtt június 28-án hajnali fél egykor megjelent az egyik veszprémi pékségnél. Arcára maszkot húzott, kezébe egy salakoló kalapácsot vett, így ment be a nyitott ajtón át az épületbe. Szembe találkozott volt kollégájával, akit a következőképpen fenyegetett meg: " Rablás, csinálja azt, amit mondok, mert különben szétverem a fejét!" A kezében lévő kalapáccsal ütő mozdulatokat tett a levegőben.

Ezután a sértettől követelte, hogy adja át neki a mobiltelefonját, amelyet az öltözőben megkapott, majd azonmód szétvert. A pékség alkalmazottját magával vitte az épületben, majd két erős rúgással betörte az iroda ajtaját. Megszólalt a riasztó, de ez a rablót nem zavarta meg, lázas kutatásba kezdett. Ahol zárva találta az íróasztal fiókját, azt feltörte. "Túszától" ezt kérdezte:" Hol van a pénz, kell itt lennie pénznek!" Z. Viktor végül is talált ötezer forintot, s magához vette két gépjármű indítókulcsát is. Nem kegyelmezett a kft. notebook-jának sem, azt is összetörte, majd maga előtt tolva a péket, együtt bementek a nagyüzembe, ahol a vádlott kitépte a falból a telefonkészülék vezetékét.

Időközben megérkezett az egyik ismert vagyonvédelmi cég biztonsági őre, aki felszólította a vádlottat, hogy fejezze be a bűncselekményt, aki erre fenyegetően meglengette a kalapácsát... Mivel a három figyelmeztető lövésre sem hagyta abba a támadást Z. Viktor, az őr kétszer lábon lőtte: a vádlott elterült a földön.

A rablás meghiúsult, a rongálással okozott 65 ezer forintos kárt a biztosító megtérítette a pékségnek.

A férfi az eljárás során végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt mondta, hogy lopni ment a pékségbe, azt megelőzően, hogy ivott két üveg sört. Azt is hozzátette, hogy volt kollégájával - aki őt nem ismerte fel a támadáskor -, közösen tervezték ki a pénz ellopását, aminek semmilyen valóságalapja nem volt, derült ki a bíróságon. Tettét azzal magyarázta, hogy éhezett, sem készpénze,  sem munkája nem volt, ugyanakkor a volt főnöke tartozott neki.

Felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette és rongálás vétsége miatt Z. Viktort a Veszprémi Járásbíróság hét és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A döntést helyben hagyta a törvényszék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!