Hírek

2017.02.23. 06:06

Nem egyszerű feldolgozni a traumákat

Veszprém – Hat éve indult el és működik azóta is hatékonyan a Veszprém megyei bűnmegelőzési kortárssegítő program, mely nem csak a nyugdíjasok számára szolgál támogatással az áldozattá válást megelőzendő.

Leitner Vera

– A kortárssegítő programban a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya mellett számos szervezet és civil egyesület is aktívan részt vesz. A polgárőrség és a vöröskereszt mellett több nyugdíjas klub is csatlakozott annak idején a kezdeményezéshez – mondta el Szilágyi Erzsébet nyugalmazott rendőr alezredes, a rendőrségi nyugdíjas klub vezetője.

A február 22-i áldozatok világnapja alkalmából Futtató Norbert címzetes rendőr alezredes, a VMRFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője a klubelnök elhivatott áldozatvédelmi, közösségösszetartó tevékenységét jutalmazta és köszönte meg az osztály képviseletében.

– Bárki válhat áldozattá, felnőtt és fiatalkorú is, de a nyugdíjasok különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. Ezért jó, ha odafigyelünk egymásra, ez a kortárssegítés célja. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a megyei rendőr-főkapitányság nem engedte el a kortárssegítő program beindulása után a kezünket, folyamatos programokban, előadásokban van részünk, konkrét szituációgyakorlatokon keresztül hívják fel a veszélyes helyzetekre a figyelmet – számolt be Szilágyi Erzsébet.

– A kortárssegítő gyűléseken is van olyan, aki csalás, lopás, betörés áldozata lett, és megosztja a tapasztalatait. Van, aki nem beszél ezekről, hiszen az ilyesmit feldolgozni különösen nem egyszerű. A trükkös csalók folyamatosan új dolgokkal próbálkoznak, most épp az internetes vásárlás témája került elő, hiszen ez egy új felület, meg kell tanulnunk használni.

Sok mindent meg tudunk tenni, hogy ne váljunk áldozattá, véli Szilágyi Erzsébet. Mint mondja, fontos, hogy ne legyünk közönyösek egymással, saját szomszédainkkal, a magányosan élőkkel szemben. Néha pedig már az is elég lehet, ha megszólítjuk a ház körül ólálkodó idegen embert, mit csinál, kit keres, vagy ha felírjuk a környéken parkoló gyanús autó rendszámát.

– A rendőrség köteles reagálni az állampolgárok ilyen típusú bejelentéseire, és örömmel tapasztaljuk, hogy valóban komolyan veszik ezeket – mondta el a nyugdíjas klub vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!