Hírek

2017.06.20. 09:23

Úrnapi szentmise és körmenet

Pápa – A 2020-ban Budapesten rendezendő Eucharisztikus világkongresszus sikerességéért ezentúl minden vasárnapi szentmise végén, illetve szeptembertől a hittanórákon is imát mondanak el a hívek.

Laskovics Márió

Az úrnapja katolikus főünnep az Eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr szent testének és szent vérének ünnepe. Magyarországon pünkösdvasárnap után két héttel tartják, s jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá. Ennek megfelelően Pápán is közös úrnapi szentmisét tartottak a plébániák vasárnap a Nagytemplomban, melyet ünnepi körmenet követett a bencés, illetve a ferences templomot érintve.

Mail József apát, plébános a körmeneten az Eucharisztia ünnepélyes megmutatására szolgáló liturgikus edénnyel, a monstranciával Fotó: Pintér Ádám

Az ünnepi körmenet a Nagytemplom két mellékoltára mellett a bencés, illetve a ferences templom oltárait érintette

Mail József apát, plébános a város lakóiért felajánlott ünnepi szentmisén beszámolt a híveknek, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia meghirdette a 2020-ban Budapesten rendezendő Eucharisztikus világkongresszus előkészületi éveit. Majd röviden ismertette a püspöki kar körlevelét, miszerint 1938-ban már rendeztek fővárosunkban ilyen, az oltáriszentség megismerésének és tiszteletének elmélyítését célzó eseménysorozatot. A tavalyi kongresszus záróünnepségén döntött Ferenc pápa a budapesti helyszínről, s ezután megkezdték a szervezés előkészületeit. Megalakult a kongresszus titkársága. Kidolgozták javaslataikat a kongresszus témájára és mottójára. Ennek részletes teológiai indoklása és római bemutatása után áprilisban a Szentatya jóváhagyta a jelszót: „Minden forrásom belőled fakad".

Az úrnapi szentmisén Mail József apát, plébános mellett több pap is szolgált

A szentmisére a pápai plébániák hívei szép számban, együttesen érkeztek

A liturgiából, különösen az eucharisztiából, mint forrásból árad belénk a kegyelem, és valósul meg a legnagyobb hatékonysággal az emberek megszentelése Krisztusban és Isten megdicsőítése, amely az egyház minden más tevékenységének célja. Az úrvacsorai áldozat ünneplése a leghatékonyabb missziós cselekedet, amit az egyház közössége a világtörténelemben végezhet. A világkongresszus alkalom a misszió, és a lelkipásztorok megújulására hazánk minden egyházmegyéjében, a szerzetes közösségekben, a lelkiségi mozgalmakban, sőt, határainkon túl is. Az előkészület részeként ezentúl minden vasárnapi szentmise végén, illetve szeptembertől a hittanórákon is imát mondanak el a világkongresszus sikerességéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!