Hírek

2017.01.15. 21:25

Két településen választottak új polgármestert

Badacsonytördemicen Horváth Zoltánt választotta polgármesternek a lakosság vasárnap, Dörgicsén Jánó Levente független jelölt nyert.

Tóth B. Zsuzsa

Megyénk két településén rendeztek vasárnap időközi polgármester-választást. Badacsonytördemicen öt jelölt közül Horváth Zoltánt választotta polgármesternek a település lakossága vasárnap 180 szavazattal. A nap során 506 érvényes voks érkezett be a 818 választásra jogosult polgártól. Joó Ferenc138 szavazatot kapott, Fehérvári Zsolt István nullát, Galambos Eszter 80-at, Csonka Gergő 108-at. Az időközi választást az előző polgármester, Vollmuth Péter halála miatt írták ki a községben.

Szántai Attiláné szerint fontos megőrizni az értékeket
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A településen élő Szántai Attiláné úgy nyilatkozott lapunknak, hogy mindenképpen elmegy az időközi választásra.

A településen élő Szántai Attiláné azért megy el a választásra, mert nagyon fontos, hogy jó kézbe kerüljön a település, az eddig megbecsült értékek jó kézben maradjanak.

- Engem duplán is érint a választás, hiszen nemcsak itt lakom, hanem önkormányzati dolgozó is vagyok programszervező-könyvtárosként, valamint, hogy a Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület elnöke is vagyok egyben. Számomra az a legfontosabb, hogy élhető legyen a település mindenféle szempontból. Nem az a cél, hogy olyan legyen, amilyen volt, de ami jó, az maradjon meg, a népi hagyományok, rendezvények, minden, ami a településsel kapcsolatos érték, őrizzük meg. Amit ígérnek a jelöltek, azt valósítsák is meg, számít rájuk a település lakossága - mondja Szántainé, aki apai ágon az 1700-as évek végéig vissza tudja vezetni a felmenőit, tősgyökeres badacsonytördemici.

- Örülünk, ha betelepülnek hozzánk mások, ezzel csak színesebb lesz a település, de azon lakosok érdekei a legfontosabbak, akik itt élték le az életüket. Hiszem és vallom, hogy múlt nélkül nincs jövő - teszi hozzá. Úgy véli, a településen az elmúlt egy-másfél évtizedben létrehozott értékek, a présmúzeum, a borászati, helytörténeti és a Herczeg Ferenc-gyűjtemény, a hegyet és a körülötte levő településeket a háború előtti időkből bemutató képeslapgyűjtemény mind páratlan kincs. Akárcsak az egyre ismertebb és sikeresebb Tördemic Néptáncegyüttes, amelynek tagjai kutatják és ápolják, továbbadják a vidék hagyományait.

- Az előző polgármester, Vollmuth Péter lokálpatrióta polgármester volt, sokat foglalkozott a hagyományokkal, de a mai értékekre ugyanúgy figyelt. Egyre szorosabb kapcsolatot ápolt több vidéki településsel, Karcagtól Mesztegnyőig, hogy megismerjük őket, de az ország túlsó felében mi is megmutathassuk borkultúránkat és más értékeinket. Nagyon fontos, hogy ezek a kapcsolatok is megmaradjanak. Építkezni lehet rájuk, léphetünk tovább, de rombolni nem szabad - szögezte le Szántainé.

Sokhegyi Ervin helyi polgár Dörgicsén leadja a szavazatát
Fotó: Sági Ági

Dörgicsén a választásra jogosultak száma 252, közülük 131 fő szavazott. Egy fő adott le érvénytelen voksot. A szavazatok megoszlása: Jánó Levente: 58, Pintér Tamás: hét, Keresztes György: 23, Jónás Ildikó: 42. A választás során rendkívüli esemény nem történt - mondta el lapunknak Soltész Attila, a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal kirendeltségirányító osztályvezetője.

A Balaton-felvidéki településen tavaly szeptember óta nem volt polgármester, ekkor mondott le Mlinkó István, aki a ciklus eleje óta irányította a falut. Helyére négy független jelölt pályázott.

Bár a nevét senki sem akarta elárulni, a falubeliek elmondták, hogy úgy tudják, korábbi polgármesterük Németországba költözik, ezért mondott le.

A települést megmozgatta a választás, a négy jelölt közül ketten helyben élők, bár a másik két jelölt is szorosan kötődik a faluhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!