Hírek

2016.05.18. 21:18

Tűz a Nitrogénműveknél (frissítve)

A tűzoltók a legmagasabb, azaz ötös kiemelt fokozattal indultak a helyszínre, Pétfürdőn, a Nitrogénművekhez, szerda késő este – közölte Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Szabó Péter Dániel

A tűzoltók hűtik az égő közeget, közben elzárták a hidrogén utánpótlást, ami veszélyeztetett egy tízezer köbméteres ammóniatartályt.  Egyenlőre nincs szükség lakosságvédelmi intézkedésre.

A pétfürdői, a székesfehérvári, a veszprémi, a siófoki és a kisbéri tűzoltók oltanak,  illetve a helyszínre ment a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, és a katasztrófavédelmi mobil labor is.

- A szakemberek folyamatosan méréseket végeznek, hogy jutott-e káros anyag a környezetbe, amennyiben szükséges, a megfelelő lakossági intézkedéseket megteszik – közölte Bakos György.

Frissítés: A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint folyamatosan csökkent a lángnyelvek magassága, végül pedig fél 12-kor megszűnt a lánggal égés a pétfürdői üzemben. A megsérült vezetékből azonban továbbra is szivárog a gáz, a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan méréseket végez, 15-20 méteren belül tudták alacsony koncentrációban kimutatná az ammónia jelenlétét a levegőben. A méréseket folytatják, de veszélyhelyzet nincs a helyszínen.

A tűzoltók folytatják a vezeték hűtését, illetve figyelemmel kísérik, hogy mennyire károsodott a tűzben az ipari üzem érintett tornya. A torony hűtésére a helyszínre rendeltek egy magasból mentő tűzoltójárművet. Lakosságvédelmi intézkedésre továbbra sincs szükség a helyszínen.

Frissítés: A helyszínen szerda éjszaka sok tűzoltót, rendőrautót és több mentőt láttunk, az utakon mérőautó járta a környéket. Információnk szerint az üzemben tartózkodott a cég, illetve a megyei katasztrófavédelem felső vezetése.

Szilágyi János vezérigazgató érdeklődésükre éjszaka közölte, a gyanú szerint az úgynevezett ammónia konverternél, a vezetéknél keletkezhetett a szivárgás. Hozzátette, le kell állítani az ammóniaüzemet, a termelést, az eset okait, illetőleg a következményeket megvizsgálják. A történtek termeléskiesést okoznak. Elmondta továbbá, a tűz keletkezésekor műszakváltás volt éppen, hat-hét dolgozó tartózkodhatott a helyszínen, a tüzet ők vették észre, és ők kezdték meg az oltást is.

Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő azt mondta, ötven tűzoltó dolgozott az üzemben.

Helyszíni szemtanúk arról beszéltek, hogy egyszer csak nagy zúgást hallottak, aztán nagy tüzet láttak, de nem ijedtek meg. Csütörtök hajnalig, amíg az üzemnél tartózkodtunk, nem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre, és a helyszínt egymás után hagyták el a tűzoltóautók.

Horváth Éva, Pétfürdő polgármestere kérdésünkre elmondta, egész éjjel készenlétben voltak, ám szerencsére különleges intézkedésekre nem volt szükség. Az önkormányzat egyébként felkészült a vészhelyzetekre, a katasztrófavédelemmel együttműködve rendszeresen tartanak gyakorlatokat, hogy tudják mi a teendő ilyen esetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!