Hírek

2016.05.04. 07:07

Történelemből érettségiznek a diákok

Az érettségi harmadik napján a történelem írásbelikkel folytatódnak a vizsgák.

Balla Emőke

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja. Szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz.

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 percig tart. Szintén két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő, valamint szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó először az első feladatlapot oldja meg. A dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki és oldják meg a második feladatlapot. Az írásbeli feladatsor megoszlása hasonló a középszinthez.

A veszprémi Padányi Katolikus Iskola négy végzős osztályában 82-en érettségiznek, történelem tantárgyból 77-en középszinten, öten pedig emelt szinten, ők a Vetési Albert Gimnáziumban írják a dolgozatot. Az intézményben van egy sajátos nevelési igényű tanuló, aki nemcsak idő hosszabbítást, de segítséget is kap: a mozgássérült tanuló lassan tud írni, ezért ő egy pedagógiai asszisztensnek diktálja a dolgozatát, munkáját felügyelő tanár figyeli, tájékoztatott Szabó László Miklós. Az iskola igazgatója hozzátette: a diákok közül többen készülnek bölcsész, jogi és gazdasági karokra, így a történelem tantárgyra a továbbtanuláshoz szükségük van.

A Vetési Albert Gimnáziumban négy osztályban 130-an érettségiznek idén, mondta Szántai Erzsébet igazgató. Történelem tantárgyból középszinten magyar nyelven 66-an, francia nyelven 26-an, spanyol nyelven 13-an vizsgáznak, az idegen nyelven írt dolgozatot a meghatározottnál 25 százalékkal hosszabb ideig írhatják a diákok. Emelt szintű történelem vizsgát 90-en írnak (köztük a más intézményekből itt érettségiző tanulók), német nyelven hatan, angol nyelven négyen vizsgáznak, van három sajátos nevelési igényű diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!