Hírek

2017.01.13. 08:44

Tömör István: tevékeny évet zártunk, céljaink jelentős részét elértük!

Joggal bízhatunk abban, hogy idén is sikerül megőrizni és gazdagítani Balatonkenese szépségét, és tovább bővíteni a helyi beruházásokat. Azon leszünk, hogy gondosan és helyesen szolgáljuk településünk, illetve a helyi lakosság érdekeit, fogalmazott Tömör István, a város polgármestere a tavalyi évet érintő értékelőjében.

Kovács Erika

- Balatonkenesén 2016-ban belügyminisztériumi támogatással megújult Egészségházat adhattunk át, és hazai forrásból újult meg az I. Világháborús emlékművünk. Tavaly saját forrásainkból közel 20 millió forintból sikerült két önkormányzati lakás tetőfelújítását is megoldani, sorolta eredményeiket a polgármester. Tömör István hozzátette, az Óvoda utca, a Soós Lajos utca, a Hullám utca és a Sport utca felújítása is megtörtént, több mint 21 millió forintból. Korszerűsítették a Katóka utcában a közvilágítást, a strandon új zuhanyzókat, kerékpártárolót helyeztek el. Új kerítést kapott az óvoda, megújult az '56-os emlékmű, a Balaton parton feltöltötték a partvédművet. Városszerte látványosan megszépültek a közterületek, ahol fákat ültettek. Emellett pályázattal 18 civil szervezet, szerveződés, és 8 magánszemély összesen 8,2 millió forint támogatásban részesült. A rendeletben előírtakon túl 341 gyermek kapott egyszeri nevelési támogatást az önkormányzattól több mint 5 millió forint értékben, az újszülötteket ajándékcsomaggal támogatták. Az óvoda 800.000 forintért kapott új játékokat, az iskolának az iskolajárattal, az úszásoktatáshoz és az iskolagyümölcs programhoz való hozzájárulással 6,8 millió forintot adtak. A rotavírus és az agyhártyagyulladás elleni védőoltásokat ingyen kapták a gyermekek, a Balatonalmádi központi orvosi ügyeletnek pedig több mint 400 ezer forint támogatást adtak új ügyeleti autó megvételéhez.

-Tavaly nyáron is békés, családias légkört biztosítottunk a Balatonkenesén nyaralóknak, igaz az időjárás nem mindig volt kegyes, így a vendégéjszakák száma csökkenhetett az előző évekhez képest, utalt az idegenforgalomra Tömör István.  Hozzátette, újdonságként mobil telefonnal is lehetett jegyet váltani a strandon, a parkolás ingyenes volt, és így lesz idén is településen. Tavaly különösen nagy hangsúlyt helyeztek a nyári programokra, a Balaton partján álló szabadtéri színpad hétvégi-, és ünnepi eseményei nagy sikert arattak, a szezont záró XII. Országos Lecsófesztivál rekord számú látogatót vonzott. Programok mindegyike ingyenes volt, amely idén sem változik.  A polgármester utalt rá, Balatonakarattyával a szétválási tárgyalások nem hoztak eredményt, ezért miatt bírósághoz fordultak, hogy törvényes és mindkét település lakosságának érdekeit szolgáló döntés születhessen.

Tömör István polgármester: idén is folytatjuk Balatonkenese megújítását

Kiemelte, a nehézségek, a lakossági igények figyelembevételével, fejlesztési terveik összehangolásával sok energiát fektettek Balatonkenese további megújítását célzó tervekbe, és megvalósulásukat érintő pályázatokba. Az infrastruktúra érdekében három komplex pályázatot nyújtottak be, közel 1 milliárd forint igénnyel. - Biztató, hogy az idei évet máris egy nyertes projekttel kezdhetjük, a helyi közművelődési intézményünk felújítására 100 millió forint támogatást kaptunk, hangsúlyozta a polgármester. Elmondta még, a tavalyi viharkárok helyreállításhoz több mint 48,9 milliós támogatást nyertek el. Vis maior alapból, így idén a saját önerővel együtt több mint 50 millió forintot fordítanak a megrongálódott úthálózat felújítására.

-Joggal bízhatunk abban, hogy idén is sikerül megőrizni és gazdagítani Balatonkenese szépségét, és tovább bővíteni a helyi beruházásokat. Azon leszünk, hogy gondosan és helyesen szolgáljuk településünk, illetve a helyi lakosság érdekeit, fogalmazott Tömör István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!