Hírek

2015.11.29. 10:30

Távozott az elnök: Lemondott posztjáról Tornai Tamás

Devecser, Budapest – Koncepcionális különbözőség miatt, a vitathatatlan sikerek ellenére, lemondott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, Tornai Tamás, akinek határozott fellépésével szemben az elnökség tagjainak többsége óvatosabb, inkább kompromisszumokon nyugvó módon képzeli el a szervezet működését.

Tremmer Tamás

Tornai Tamást 2013 októberében választottak meg a HNT elnökének. Amikor arról kérdeztük, miért mondott le posztjáról, a dolgok megértéséhez messzebbről kezdte a válaszadást. A 2012 végén elfogadott új hegyközségi törvény alaposan átrendezte az egyes szervezeti szintek feladatait és jogosítványait. A HNT funkciója három főcsoportra osztható: az államtól átvett igazgatási és hatósági tevékenységre, az érdekvédelemre és a piacszabályozásra. Feladata pedig minden funkciójában azonos: elősegíteni a szőlő-bor ágazat valamennyi szereplőjének fejlődését, sikerét.

Szerinte azt kell megérteni, hogy egy-egy piacszervezési intézkedéssel csak időt nyerünk, de a nagy hatékonysággal működő szőlő-bor ágazattal rendelkező gazdaságokkal a magyar termelők csak akkor vehetik fel a versenyt, ha jól kidolgozott együttműködési eljárásokat alakítunk ki, alkalmazunk, azaz simává tesszük a termékpálya minden szakaszát. Ha sikerül, nyert ügyünk van, ha nem, arról jobb szót sem ejteni. Ezt a mélyen gyökerező urambátyám-módszerrel nem lehet megvalósítani.

Hangsúlyozta, a szőlő-bor ágazat szabályozása eltér a hétéves uniós ciklustól. Az ágazat támogatására szolgáló úgynevezett nemzeti boríték (amelyben meghatározzák a pénz nagyságát, mellé pedig egy menüt kapnak, amiből választhatnak) 2018. december 31-én megszűnik. Nem valószínű, hogy lesz elég erejük a szőlő-borral foglalkozó uniós tagállamoknak ahhoz, hogy ezt ki tudják egészíteni 2020-ig, majd el tudjanak érni még egy ötéves ciklust. Ma nagy esélyét látta annak, hogy ez a támogatási forma 2018-cal végleg befejeződik. Az is jól látható és érzékelhető, hogy 2020 után az unión belül az agrárium támogatása, ami a költségvetés jelentős terhe, drasztikusan csökkenni fog.

Tornai Tamás szerint a hazai szőlész-borász ágazat kényes szakaszhoz érkezett. Egyaránt emelkedhet a csúcsok közelébe és kerülhet a szakadék szélére. Ha jól tesszük a dolgunkat, a csúcsok irányába haladunk. Az ágazatnak nagyon jó lehetőségei vannak, akár 3–5 éven belül megduplázható az árbevétel. Ugyanakkor a hatékonysági lemaradás ledolgozására mindössze három év áll rendelkezésre. Ilyen rövid idő alatt egy felzárkóztatási programot nem lehet megcsinálni úgy, hogy nem mindenki érzi át egyformán ennek jelentőségét. Az anyagi feltételeket sikerült megteremteni. Ha a pénz elköltése nem egy határozott koncepció mentén, hanem ad hoc jelleggel történik, kezelhetetlenné válik a helyzet.

Az elmúlt két évben a HNT ismert és elismert szervezetté vált, kormányzati támogatottsága is erős. Nemzetközi kapcsolatai nagyon sokat fejlődtek. Belső viszonyaikban azonban a fáradtság és néha a „durcás" meggondolatlanság érzékelhető.

„Amit lehetett, én az elmúlt időszakban beletettem. Amennyiben lassulunk, a kockázata nagy annak, hogy nem a „csúcsok" felé haladunk. Az olyan kompromisszumokat, amelyek az együttes hatékonyságot rombolják, nem tudtam vállalni. Ha pedig az előttem felrajzolódott víziót érezhető módon nem tudom véghezvinni, akkor nem marad más számomra, mint a lemondás" – mondta lapunknak.

Lemondását követően Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter levélben fejezte ki köszönetét azért a munkáért, amellyel sikeresen előkészítette és elindította a HNT szakmaközi szervezetként történő működését, intézményesítette az ágazaton belül a szakmai szervezetek együttműködését, kialakította a HNT új működési irányvonalát. „Meggyőződésem, hogy a borágazatban kialakult piaci egyensúlyhoz, a javuló teljesítmény létrejöttéhez jelentősen hozzájárult eredményes elnöki időszaka".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!