Hírek

2016.10.13. 13:00

Szövetséget kötöttek

Nagyvázsony – Az augusztusi, jelképes együttműködési megállapodás aláírása után, csütörtökön hivatalos is szövetségre lépett Nagyvázsony Község Önkormányzata nyolc, többségében határon túli, magyarok lakta településsel.

Heffler Péter

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, Nagyvázsony, valamint a szerbiai Székelykeve, Pancsova, Kishegyes hármas, a romániai Csernakeresztúr, Gidófalva, és Fitosváralja, a szlovákiai Egyházasbást, illetve a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Géberjén augusztus óta testvér településeknek mondhatják magukat.

Nagyvázsony Község Önkormányzata ugyanis Kinizsi Pál életében nagy jelentőséggel bíró helyszínekhez közeli, magyar településekkel akkor jelképes testvér települési együttműködést írt alá, létrehozván a Kárpát-medencei Kinizsi Szövetséget. Az ünnepélyes megalakulás Potápi János Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár fővédnöksége, és Pánczél Károly, a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnökének védnöksége mellett jött létre formálisan még a Kinizsi-napok alkalmával.

Az alapítók szerdától szombatig a Hunyad megyei Csernakeresztúron tartják a találkozójukat, és csütörtökön a kenyérmezei csata 537. évfordulóján tartandó megemlékezés keretében Alkenyéren hivatalosan is létrehozták a szövetséget. Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere korábban lapunknak elmondta, hogy céljuk a Kinizsi-kultusz ápolása, illetve népszerűsíteni a testvértelepüléseket, az ott lévő termékeket, értékeket, valamint a tájegységük jellegzetességeit bemutatni a Nagyvázsonyban is megforduló turisták tízezreinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!