Hírek

2016.12.26. 16:55

Szeretünk és tudunk együtt lenni - Húszéves a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület

Zirc - Csodálatos emberek gazdagították és formálták ezt a közösséget, mondta Wenczel Zsuzsa, a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület fennállása huszadik évfordulójának ünnepségén a zirci városházán.

Balla Emőke

Húsz évvel ezelőtt, 1996. december 21-én jött létre a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület. Az elmúlt húsz évet tartalmas összefoglalóban idézte fel az egyesület elnöke. Wenczel Zsuzsa egy fával - talán nyírfa vagy fenyőfa lehet -, annak gyökerével, törzsével, ágaival, hajtásaival illusztrálta a növekedést, gyarapodást, az alapítókat, régi és új tagokat, csereprogramokat, cserediákok tapasztalatait, a zirci Barátság parkban való együttléteket, a finnországi utazásokat. Tudunk és szeretünk együtt lenni, együtt utazni, nagyszerű emberek formálták a közösséget, a tagokba egy életre beleivódott Finnország, a finnugor népek szeretete, hangsúlyozta az elnök. Fa-hasonlatot említett Ottó Péter is. A múltat a gyökerek, a jelent az ágak, a jövőt a fa hajtásai jelképezik. A polgármester azt mondta, az egyesület értékteremtő feladatot lát el, Zirc városát is gazdagította, sok tudást, ismeretet, élményt adott. Mindannyian közösségi lények vagyunk, önként választjuk valamelyik közösséget, egymásból is tudunk erőt, hitet, reményt meríteni.

Az ünnepség végén a két nemzetet képviselő résztvevők együtt fogyasztották el a finn és magyar zászlóval díszített születésnapi tortát Fotó: Pesthy Márton

Turi Balázs, az egyesület alapító elnöke, kezdeményezője korábbi finnországi tanulmánya után döntött úgy, hogy a Bakony szívében is létrehozza a kört. A bakonycsernyei evangélikus gyülekezeten keresztül jutottak ki középiskolás fiatalok Finnországba, így kezdődött a kapcsolat a testvériskolák, majd a városok között - Zirc és Nivala 1998-ban kötött testvérvárosi szerződést. Turi Balázs kiemelte, neki és a többi fiatalnak is kiváló lehetőség volt, hogy külföldön tanulhattak. Megköszönte a városnak, az egyesületnek és az egyháznak, hogy a kapcsolatot azután is folytatták, miután őt elszólította Zircről a munkája. Ez nemcsak magyar-finn, de magyar-magyar barátság is, hiszen akik korábban csak a munkahelyről vagy az utcáról ismerték egymást, jó barátok lettek, közölte. A rendezvényen filmösszeállítások mutatták be a zirciek finnországi útjait, a finn vendégek magyarországi látogatásait, az elmúlt húsz év emlékezetes pillanatait. Fellépett a Tücsök zenekar és a Zirci Városi Vegyeskar. Az ünnepség végén a résztvevők együtt fogyasztották el a finn és magyar zászlóval díszített születésnapi tortát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!