Hírek

2017.03.22. 20:17

Szép szavú szolgálat

Csajág – Az írás felelősség, nagy teher azoknak, akik ezt becsülettel végzik, mondta Tölgyesi József, a Szép szavú szolgálat című kötet szerkesztője a csajági bemutatón.

Balla Emőke

Nyolcvanöt éves Márkus Zoltán, akinek születésnapjára könyvet adott ki a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület. A kiadvány fő támogatója a Napló kiadója, a Pannon Lapok Kiadói Kft. Márkus Zoltán tizennégy éves kora óta írogatott. Már a pápai iskolában első díjat nyert egy novellával, huszonkét évesen újságíró lett lapunknál. Az 1956-os forradalom napjaiban, majd utána – az 1957. március 2-i eltávolításásig – sok cikket írt. Nagyon fájt neki, hogy tovább nem írhatott az újságba. Tíz éven át egyetlen írását sem jelentették meg.

Márkus Zoltánnak (balra) nyilvántartása szerint 3374 írása jelent meg az ország 40 sajtótermékében

Felsőörse kerülve, 2,5 évig tanított, majd Csajágra helyezték, a művelődési ház igazgatója és az iskola igazgató-helyettese volt 33 évig. 1976-ban ismét elfogadták írásait, nyilvántartása szerint 3374 írása jelent meg az ország 40 sajtótermékében. Három könyve jelent meg, a balatonkenesei újságnál 22 évig dolgozott. Tizenegy éve Csajág községnek is van helyi lapja, amely  közli cikkeit. Lapunkban is gyakran publikál.

Márkus Zoltán születésnapján barátai, tisztelői és a kötet szerkesztője, Tölgyesi József is köszöntötte
Fotó: Pesthy Márton

A március 28-i születésnap előtt megjelent kötetet Tölgyesi József ismertette. A könyv első részében Márkus Zoltán barátai, ismerősei, pályatársai írtak, valamint olyanok is, akik soha nem találkoztak vele, de tisztelik őt. A szerzők sokféle műfajban fogalmaztak: irodalomtörténeti,  nyelvi témájú, életrajzi ihletésű írásokat egyaránt olvashatunk. A kötet második felében Márkus Zoltán írásaiból válogatott a szerkesztő.

– Legyünk emberi emberek, lélekben, gondolatban és tettekben is, akkor a társadalmunk jobb, igazabb, bölcsebb és szebb lesz – zárta gondolatait Tölgyesi József.

Bándi László, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke Márkus Zoltán élettörténetét ismertető írását Angyal Imre, az egyesület tagja olvasta fel. Verebélyi Zoltán, Csajág polgármestere úgy fogalmazott: tiszteletet és elismerést érdemel Márkus Zoltán gazdag életútja. Az ünnepeltet köszöntötte családja, húga, a településen élők, egykori kollégák, barátok, ismerősök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!