Hírek

2016.08.17. 14:35

Szentmise, kenyérszentelés, kulturális műsorok az augusztus 20-ai programok között

Megyei körkép - A nemzeti ünnepen megyénk szinte valamennyi településén megemlékezéseket tartanak.

Munkatársainktól

A veszprémi ünnepi program délelőtt fél tizenegykor a bazilikában szentmisével kezdődik, melyet Márfi Gyula veszprémi érsek celebrál. A Laczkó Dezső Múzeum kertjében délután gyermekjátszóház és kirakodóvásár várja az érdeklődőket, megnyílik Somogyi Márk fotóművész kiállítása. Az ünnepi műsor délután öt órakor kezdődik a várszínpadon, ahol Porga Gyula polgármester mond beszédet, közreműködik a Magyar Honvédség Légierő Zenekara és Kertész Dóra énekművész, fellép a Zagyva Banda és a Veszprém-Bakony Táncegyüttes. Az ünneplők este kilenc órakor az Óváros téren láthatják a tűzijátékot, majd a várszínpadon Szabó Balázs Bandája koncertezik.

Zircen 10 órakor a bazilikában szentmisével kezdődik a program. Az Országzászló-emlékműnél Máté Gyula, Zirc testvérvárosának, Dercennek a polgármestere mond köszöntőt, ünnepi beszédet Takács Szabolcs kormánymegbízott. Az új kenyér megszentelése után a csetényi Bujka Néptánccsoport műsorát láthatják az ünneplők, majd kitüntetéseket, tanulmányi ösztöndíjakat adnak át.

Pápán augusztus 20-án az Erzsébet ligetben tartják államalapító Szent István ünnepét a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében. 18.30 órakor toborzóval veszi kezdetét az ünnepség, amelyen Pápa Város Fúvószenekara működik közre. 19 órától az ünnepi műsorban Csúsz Péter, a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda igazgatója, Beszterce megyei képviselő mond beszédet, majd Megvirradt napunk hajnala címmel zenés irodalmi összeállítást láthatunk Halas Adelaida és Keresztes János, a Veszprémi Petőfi Színház művésze, a JMSZK Kamarazenekar tagjai és a Vadvirág Néptánc-
együttes közreműködésével. 20 órakor megkoszorúzzák az Országzászló-emlékművet, itt Pápa Város Fúvószenekara és az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái működnek közre.

Várpalotán augusztus 20-án 10 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a program a katolikus templomban, délután öt órakor a Hunyadi Mátyás téren az ünnepi műsorban köszöntőt mond Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere. A műsorban fellép Varga Miklós énekes, valamint a Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola Rece-fice csoportja.

Berhidán szombaton 10.15-kor az aratófelvonuláson vehetnek részt az érdeklődők, majd az ünnepi műsor keretében Farkasdy Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezetének vidékfejlesztésért felelős alelnöke mondja el ünnepi beszédét. A rendezvényen közreműködik Stefancsik Annamária, Zayzon Csaba és a Berhida Táncegyüttes. Beke Zsolt plébános mond áldást, majd Pergő Margit polgármester szegi meg az új kenyeret.

Sümegen délután öt órakor kezdődik az ünnepség a Kisfaludy művelődési központban. Végh László polgármester köszöntője után Nagy József főesperes kanonok szenteli és áldja meg az új kenyeret, majd a Pannon Várszínház művészei adnak ünnepi műsort. A rendezvényen felavatják a művelődési központ felújított színháztermét, és helyi együttesek lépnek színpadra. Este fél hétkor ünnepi szentmisét tartanak a plébániatemplomban, amit fél nyolckor egy koncert követ. Este kilenckor tűzijátékkal zárják az ünnepséget.

Csabrendeken a szentmise után, tíz órakor rendeznek ünnepi műsort az István király-szobornál. Baráth József képviselő ünnepi beszéde után Bagi Ádám áldja meg az új kenyeret.

Ajkán délután négy órától alkotó foglalkozások várják a gyerekeket az Agórán, fél hétkor az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, majd a Pannon Várszínház lép fel. Este nyolc órakor Schwartz Béla polgármester mond ünnepi köszöntőt, utána Malek Andrea, Lerch István és a Supergroup ad koncertet. A tűzjáték háromnegyed tízkor kezdődik. Másnap délután négy órakor a Pannon Várszínház zenés műsora után Fitos Dezső tart szabadtéri táncházat a Lippentő Táncegyüttes és a Csángálló zenekar közreműködésével. Este hétkor a Firkin zenekar koncertezik.

Sárosfőn juhász- és pásztorkutyák CAC-kiállítását rendezik augusztus 20-án a Bakonyerdő Zrt. Nemeshany felől megközelíthető vadászházában. A tíz órakor kezdődő megnyitó után bírálják a kutyákat, a Best in show délután három órakor várható. A programok ideje alatt rendőrségi sátor, kutyás bemutató, erdei iskolás játszóház, tűzoltóautó-bemutató várja a látogatókat. A sárosfői rendezvény fővédnökségét idén is Simicskó István honvédelmi miniszter vállalta.

Noszlopon délután fél háromkor tartják az ünnepséget. Szent István tiszteletére ökumenikus szertartást végez és az új kenyeret megáldja, megszenteli Árus-Kovács Gábor plébános, Csont Tamás református és Juhász Dénes evangélikus lelkész, majd ünne-
pi műsort ad a Noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoport.

Tapolcán a Tapolcai ünnepi napok és borhét keretében rendezik a programokat. Augusztus 20-án délelőtt ünnepi térzenét ad a Tapolcai Ifjúsági Fúvószenekar a Fő téren, a zászlófelvonást koszorúzás követi a Templomdombon, majd az ünnepi szentmise után Dobó Zoltán polgármester mond beszédet. Lesz kenyérszentelés a Batsányi Táncegyüttes közreműködésével a plébániaudvaron, délután indul a XVIII. Tapolcai Kupa nemzetközi nagypályás labdarúgótorna a sporttelepen. A Köztársaság téren fellép a Batsányi Táncegyüttes, a Batsányi Népdalkör, a Kákics együttes, a Csobánc Népdalkör, a Tördemic Néptáncegyüttes a táncház előtt. Este a Tamási Áron Művelődési Központban kiállítás nyílik Lampäälä finn testvérváros 50 éves címmel. Fellép a Szkítia Lévai József alpolgármester ünnepi köszöntője
előtt, majd 21 órakor tűzijáték, Honeybeast-koncert és Sajcz Gábor harmonikajátéka zárja a napot.

Badacsonytomajon Badacsonyi fényvarázs címmel augusztus 19-én 20.30-kor feldíszített vitorlások vonulnak ki a vízre a mólónál, ropja a Tördemic Táncegyüttes, ünnepi beszédet Laposa Bence önkormányzati képviselő mond, Havasi Gábor zenés ünnepi összeállításában közreműködik Juhász Miklós. Este, 22 órakor tűzijáték lesz, bevonulnak a vitorlások, a vitorláskikötőben pedig retró diszkót rendeznek. Másnap az államalapító Szent István király-kápolna búcsúján 16 órakor ünnepi szentmise lesz, köszöntőt mond Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, megáldják az új kenyeret, az ünnepségen közreműködik az Erkel ka-
marakórus és a Himfy irodalmi kör.

Révfülöpön a Szent István-napi ünnepi megemlékezést 20-án 17 órától rendezik a Fülöp-kertben. Nemzeti ünnepünk alkalmából köszöntőt mond Kondor Géza polgármester, majd átadják a Villa Filip-érdemrendet, az új kenyér megszentelése, megáldása után ünnepi műsort ad a Komáromi Egressy Fúvószenekar és a Tamási Koncert Fúvószenekar. Este Magna Cum Laude-koncert lesz, az előzenekar a Bagossy Brothers Company.

Alsóörsön délelőtt 11 órától a községi strandon az Attrakció játszóház népi játékai és kézműves-foglalkozások várják a gyerekeket. Délután öt órától - immár hagyományosan - az Alsóörsön tartott Nemzetközi Kőszobrász, Kőfaragó Szimpóziumon született alkotások nyilvános árverését tartják meg. Este nyolc órakor ünnepi köszöntővel kezdődik a műsor, amely után a Sirály Nyugdíjas Egyesület dalkörének műsora, majd a kenyérszentelés következik. Az este sztárvendége a Grácia hegedűtrió lesz, melynek műsorát tűzijáték követi, majd a Jolly Joker zenekar utcabáljával zárul az este.

Balatonfüreden délelőtt kilenckor a római katolikus plébániatemplomban, fél tízkor a református templomban tartanak kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisét a településen. A városi ünnepség szintén délelőtt, fél tizenegykor kezdődik a Szent István téren, ahol ünnepi beszédet mond Kontrát Károly parlamenti államtitkár, közreműködnek a Makám Együttes tagjai. Az estét a Lóci játszik együttes koncertje nyitja meg a Kisfaludy színpadon hat órakor, ezt a Makám Együttes koncertje, illetve este tíz órakor az ünnepi tűzijáték követi majd a parton.

A tavalyi ünnepi rendezvényhez hasonlóan az idei évben is gazdag kulturális program várja a közönséget a veszprémi várszínpadon  Fotó: archív / Penovác Károly

Csopakon reggel fél kilenckor ünnepi szentmisével kezdődik a nap a Szent István római katolikus templomban Csopakon. Az esti műsort fél hétkor a Csopak Néptáncegyüttes műsora nyitja, amelyet Ambrus Tibor polgármesteri köszöntője követ majd. Nyolc órától a Rulett Együttes koncertjére ünnepelhetünk együtt, majd fél tízkor a hagyományos ünnepi tűzijáték zárja az estét.

Felsőörsön délelőtt kilenc órakor kezdődik az ünnepi megemlékezés a településen a civil ház fedett színpadán. A Himnusz után Felsőörs polgármestere, Szabó Balázs ünnepi köszöntőjét hallhatják az érdeklődők, majd az ünnepi műsor keretein belül a Búzavirág Népdalkör éneke következik. A hagyományokhoz hűen ilyenkor tartják Felsőörs ifjú polgárainak köszöntését is.

Balatonudvariban délután kettőkor gyerekprogramokkal kezdődik az ünnep, ugrálóvár és csúszda várja majd a kicsiket, háromkor érkezik Tibi bohóc is kacagtató műsorával. Este fél kilenckor gyülekezik majd a falu apraja-nagyja a hagyományos ünnepi fáklyás felvonuláshoz, amely a Posta Fő tér - Ady Endre utca - Strandszínpad útvonalon halad majd. A strandon a Himnusz után a Felvidéki Rockszínpad előadása következik majd este kilenc órától Nagy dalok koncertje címmel. Az estét fél tizenegytől strandbál zárja az Amigó Együttessel.

Balatonakaliban este hat órakor kezdődik a településen az ünnepi műsor a művelődési ház színpadán, amely után fél kilenctől tűzgyújtás és a Brass Show várja az érdeklődőket a strandon, az este itt is utcabállal zárul.

Zánkán kézműves-foglalkozással és ugrálóvárral várják a gyerekeket délután háromtól augusztus 20-án egészen este hat óráig. Este kilenc órától ünnepi koncerttel készül a The Beat Bulls zenekar, fél tíztől tűzijátékkal készülnek a szervezők.

Balatonfűzfőn augusztus 20-án, szombaton 10 órakor szentmisével kezdődik az ünneplés a Jézus Szíve-plébániatemplomban. A program 11 órától a fűzfőfürdői romtemplomnál folytatódik, ahol Kontics Monika önkormányzati képviselő köszöntője után átadják a Balatonfűzfő díszpolgára kitüntetést. Este a Klubdélután zenekar és Halas Adelaida is fellép a Föveny strandon, ahol 22 órától tűzijáték zárja a programot.

Balatonalmádiban Vrábel Anna, a város szlovákiai testvértelepülése, Nyitragerencsér polgármestere mond beszédet augusztus 20-án, szombaton 10 órától a Szent Imre-templom kertjében, majd a Fourtissimo zenekar ad ünnepi műsort, közreműködik Széles Tamás színész. A Wesselényi strand előtti téren est nyolc órától dobszínház produkciójának tapsolhat a közönség, majd 21.15-től tűzijátékot tartanak.

A királyszentistváni Szent István parkban péntek este a Holdviola együttes koncertjét hallgathatják meg a résztvevők. Augusztus 20-án 17 órakor Kőszegi Ilona, a település polgármestere nyitja meg a rendezvényt, Keszei János, Balatonalmádi polgármestere mond ünnepi beszédet. A 17.30 órakor kezdődő istentiszteletet Bikádi László református lelkész tartja. Ezt követően zenés-táncos műsorokkal várják a szórakozni vágyókat: fellép a Mézengúzok Gyermekzenekar, Molnár Dominika, a Pearl Dance Tánc- csoport, megtekinthetik a Litéri Zöldág Kulturális Együttes és a Pannónia Citerazenekar műsorát, majd Kasza Tibi koncertjét élvezhetik rajongói. 22.20 órakor tűzijátékkal zárják az estét.

Öskün augusztus 19-én a művelődési házban a Schuberttől a spanyol romantikáig című előadásra várják az érdeklődőket. A Szabadság téri parkban 19 órától Ángyán Tamás, a község polgármestere és Talabér Márta, Várpalota polgármestere mond ünnepi köszöntőbeszédet. Ezt követi a kenyérszentelés, majd a megemlékezés a kopjafánál. Az ünnepi műsor keretében sok előadó, valamint a Forrás Népdalkör és a Hajnal Citera Együttes lép fel. 20 órától a művelődési ház szabadtéri színpadánál a Tapolcai Musical Stúdió művészeinek előadását tekintheti meg a közönség.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!