Hírek

2017.08.15. 18:30

Sok a panasz a bringaúton közlekedő motorosokra

A kerékpárutat biciklivel használjuk, a járdán gyalog közlekedünk, minden másra ott az úttest. Egyszerű a képlet, a szerkesztőségünkbe érkezett panaszok alapján mégis sokan értelmezik félre a kerékpárút funkcióját.

Napló

Többen jelezték, egyesek motorral közlekednek a kerékpár-utakon. Az okot csak sejtjük, de az biztos: pár perccel rövidebb menetidőért kár veszélyeztetni a szabályosan közlekedő bicikliseket. Most áttekintjük, melyik út mire való.

A Kerékpárút tábla (világoskék alapon fehér bicikli) a kétkerekű bringák közlekedésére kijelölt utat jelzi, amit lakott területen kívül a segédmotoros rokkantkocsi, a gépesített kerekesszék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár is használhat - ha ezt tábla nem tiltja. A Gyalogút tábla (kék mezőben két fehér emberalak) a gyalogosok közlekedésére szolgáló utat jelöli, jármű közlekedése itt tilos. A gyalogos övezet (ezt téglalap alakú fehér tábla jelöli, benne a gyalogút tábla, plusz alatta a Zóna felirat) olyan területet jelöl, melyek útjain csak gyalogosok járhatnak. Előfordulhat alatta kiegészítő tábla, mely például a térségben lakók járműveinek, vagy a közút kezelője által kiadott engedéllyel rendelkező más autóknak biztosít behajtást. Rájuk is vonatkozik azonban, hogy az övezetben csak körültekintően, legfeljebb 10 kilométeres sebességgel haladhatnak.

Léteznek hazánkban gyalog- és kerékpárutak is, az ezeket jelző kék táblán a már említett biciklis és emberalakok is láthatók. Ezek gyalogosok, kerékpárosok, illetőleg kerekesszékek közlekedhetnek. Ha a gyalogosok és a biciklisek „térfelét" burkolati jel elválasztja az úton (ezt osztott mezőjű táblák is jelzik), a közlekedők csak a maguk részén közlekedhetnek.

A KRESZ megkülönböztet gyalogos és kerékpáros övezetet is, melyek útjait értelemszerűen gyalogosok és kerékpárosok vehetik igénybe. Ilyen esetben a kerékpárosokra is vonatkozik az óránkénti 10 kilométeres korlátozás.

A rendőrségtől megtudtuk: aki a behajtási tilalmat megszegi, szabálysértést követ el, ami rendőrségi észlelés esetén 30 ezer forintos helyszíni bírságot vagy szabálysértési eljárást von maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!